Húsvéti Báránykák
Már egy pár éve sütök minden évben ilyen báránysütiket Húsvétra, itt Németországban "elengedhetetetlen" tartozéka ennek az ünnepnek.
Hozzávalók a nagy Bárányhoz:
15 dkg finomliszt
10 dkg étkezési keményítö
15 dkg vaj, vagy Rama
15 dkg örölt mandula, mogyoró, vagy dió, vagy éppen vegyesen
15 dkg cukor
4 db egész tojás
2 teáskanál vaníliás cukor
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 csg. sütöpor
2 evökanál Rum
1 csipet só
Díszítéshez: porcukor, citromlé, kókuszreszelék, csokilencse
A tojást, a vajjal, rummal, cukorral és v. cukorral habosra keverjük, a száraz hozzávalókat egy edényben összekeverjük és a masszához adjuk, jól összekeverjük.
A sütöformát vastagon bevajazzuk és zsemlemozsával, vagy darált mandulával, (vagy ami van)beszórjuk és a tésztával kitöltjük. 175 °C-os sütöben sütöm 50 percig.
A kicsit bárányokat is ugyan ebböl a tésztából készítettem, mivel kettöt sütöttem egyszerre az adag maradt ugyan így, szóval ezt az adagot nyugodtan lehet felezni, akkor pontosan elég egy kicsit formára, annyi, hogy ök csak 35 percig sülnek, mert kisebbek a barikák.
Amikor kisült, nem szabad azonnal kivenni a formából, kb. 5-10 percig hagyni, majd akkor kivenni és megpróbálom öket lábra állítani, ha nem megy, akkor egy kicsit egyenesíteni kell az alján, mert ilyen domborúak lesznek.
Ha nem akarom nagyon csicsázni, akkor csak egyszerüen leszórom porcukorral, úgy mint itt egy régebbi képen.
Vagy pedig cukormázzal bevonom kókuszreszelékkel megszórom, a szeme csokilencse, a szája színezett marcipánból készült
Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepet kívánok!
A kisebb bárányokhoz még ajánlok két másik receptet:
1.Vajas piskótás tészta:
3 db egész tojás
12,5 dkg cukor
1 csg. vaníliás cukor
12,5 dkg finomliszt
2,5 dkg étkezési keményítö
1 csapott teáskanál sütöpor
7,5 dkg vaj v. Rama
Porcukor a szóráshoz
2. Marcipános tésztával: hozzávalók szobahömérsékletüek legyenek!
10 dkg Marcipán massza lereszelve, vagy késes aprítóval darabolva
2 db egész tojás
7,5 dkg vaj v. Rama
5 dkg cukor
1 csg. vaníliás cukor
1 csipet só
10 csepp keresümandula Aroma
8 dkg finomliszt
2 dkg étkezési keményítö
1 csapott teáskanál sütöpor
Porcukor a szóráshoz
Elkészítés ugyanúgy, mint a fenti receptnél 175 °C-on 30-35 percet sütni
Húsvéthoz közeledve hozom Nektek ezt a német származású kelt tésztát, eredeti neve Osterfladen.
Itt már hetekkel húsvét elött tele vannak vele az üzletek, két évvel ezelöttig én is mindig csak ilyen készet vettem, mert nem volt hozzá egy épkézláb receptem, de szerencsére a Thermomix receptes oldalán rábukkantam erre a nagyszerü receptre, picit változtattam rajta. Remélem Nektek is tetszeni fog!
Hozzávalók: mennyiségek grammban!
500 g finomliszt
100 g tej
100 g tejszín
60 g vaj v. Rama
90 g cukor
1 egész tojás
1 tojás fehérje
40 g friss élesztö
1 mokkáskanál só
1 teás kanál vaníliás cukor
1 mokkás kanálnyi reszelt citromhéj
50 g mazsola (aki nem szereti hagyja el)
A kenéshez: 1 tojás sárgája
1-2 evökanál tej
Díszítéshez mandula és gyöngycukor
1. Az élesztö langyos tejben felfuttatjuk majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk, a tészta viszonylag lágy, de ez így van jól, egy kelesztö tálban hagyjuk 30 percig pihenni, kelni.
2. Ezután én mindig ketté veszem a tésztát és inkább két kisebb cipót készítek.
3. Szóval cipó formára igazítom és egy sütöpapírral kibélelt tepsire teszem, letakarom egy konyharuhával és 1 órát hagyom pihenni, kelni.
4. Közben elömelegítem a sütöt 190 °C-ra légkeveréssel, akinek az nincs érdemes 210-220 fokra melegíteni.
5. A cipóimat lekenem a tojásssárgájával elkevert tejjel és megszórom mandulával, vagy díszcukorral.
6. 190 fokon (illetve 210-220) sütöm 10 percet, majd visszaveszem a höt 170°C alsó-felsö fütésre és még így sütöm 20 percet. Ha esetleg nagyon barnulna az utolsó 5 percre letakarom egy darab alufóliával.
Vajjal, lekvárral, vagy akár nutellával, és egyszerüen csak magában finom csemege akár reggelire vagy kávéhoz. A Németek szívesen eszik a húsvéti sonkához is, de ez megint csak ízlés dolga *-*
Mai kisérletezésem most, hogy kisebb bucik is készüljenek. Tücsökbogár adta az ötletet ehhez a formázáshoz, nagyon mutatós, egy egyszerü kalácsot sokkal érdekesebbé tesz.
A kicsikhez 25 g-os darabokból készült egy-egy szál, a nagyhoz pedig 125 g.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése