Ezt a kalácsot már novemberben kezdik sütni Karácsonyra, azt mondják, a jó Stollennak állnia kell 3-4 hetet, én most már nem sütöm ilyen hamar, elég Mikulás tájékán is sütni, mert akkor is nagyon finom.
Hozzávalók: (figyelem g-ban megadott mennyiségek!) 1 db 1,5 kg-os nagy Stollen lesz belöle, ettöl nagyobbat nem szabad házi sütöben sütni (így van a receptben),de aki gondolja inkább süssön 2 db kisebbet, az is böven elfér egy tepsin.
500 g finomliszt (most BL-80-nal sütöttem)
50 g friss élesztö
Kb. 150 ml tej
100 g cukor
½ citrom reszelt héjja
10 g só
30 g sertészsír
200 g vaj
30-40 g kandírozott citrom- vagy narancshéj
60 g mandula durvára vágva (a barna héj nélkül, és kicsit megpirítva, mert úgy még finomabb)
250 g mazsola
10-15 csepp Keserümandula aroma
4-5 cl rum (én fehéret használtam, mert az nem színezi a tésztát)
200 g marcipán (amit az Aldiba lehet kapni Marcipán Rohmasse)
Kb. 1 dl rum a mazsola "áztatáshoz"
100 g vaj és kb. 100 g porcukor sütés utáni kenéshez és szóráshoz
1. A hozzávalókat elözö nap a konyhába rakni, hogy közel szobahömérsékletüek legyenek.
2. A mazsolát elözö nap egy tálkába rumba áztatjuk, néha nem árt átforgatni, hogy mindegyik mazsolaszem át tudjon puhulni.
3. A mandulát lassú tüzön megpörköltem. A száraz hozzávalókat, a mazsola kivételével egy kelesztötálba összekeverjük, a közepében egy kis mélyedést “túrunk”, ide öntjük a langyos tejet és belemorzsoljuk az élesztöt, ezt hagyjuk felfutni.
4. Mikor az élesztö felfutott hozzáadjuk a vajat és a zsírt és tésztát dagasztunk, mikor a tészta jól összeállt beledolgozzuk az elötte lecsepegtetett mazsolát.
5. 2 órát hagyjuk kelni, de nem túl meleg helyen, hogy a zsiradék nehogy kiolvadjon a tésztából.
6. A sütöt elömelegítjük 180 °C-ra (alsó-felsö fütés).Kelesztés után lisztezett felületre borítjuk a tésztát kb. 30x25 cm nagyságúra ellapogatjuk a kezünkkel, úgy mint a kenyérformázásnál. Aki szereti itt tehet a tésztára vékonyra elnyújtott marcipánt, majd feltekerni úgy mint a beiglit, aztán egy kicsit a tetejét ellapogatni kézzel, majd egy valamilyen segítöeszközzel, ahogy a képen látható , az egyik oldalát hosszában lelapogatni, de nem túl laposra, eztután sütöpapírral kibélelt tepsibe rakjuk 1 órát sütjük, ha az utólsó 15 percben már elég barna lenne a teteje, le kell takarni alufóliával.
7. A vajat megolvasztani, a sütöböl kivesszük a készre sült kalácsot, óvatosan rakjuk egy rácsra és azonnal kenjük többször át az olvaszott vajjal, majd jó vastagon szórjuk meg porcukorral.
8. Hagyjuk jól kihülni, minimum 6 órát, én most éjszakára a konyhapulton hagyom, majd alufóliába 2 rétegesen becsomagolom és száraz hüvös helyen hagyjuk átérlelödni, ha lehet ne nagyon kapjon levegöt, mert kiszárad. A németek azt mondják 1 hónapig állhat, de van aki megvágja sütés, hülés után. Ez rátok van bízva.
Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá!
Forrás:
4 megjegyzés:
Ej, de jól mutat! Csak finom lehet az ilyen kívánatos kalács.
Nagyon ügyes vagy!
Katica, akkor kezdhetjük az elkészítését? ;)
Olyan kérdeésem lenne :a 200gr marcipán kerül kinyujtva a tésztára??
Köszönöm elöre is a választ! :)
Kedves Hajnalka! Igen a marcipánt elnyújtom, amennyire lehet, és az ellapogatott tésztára terítem, majd feltekerem, mint a beiglit! A receptben, a 6. pontnál van leírva :)
Megjegyzés küldése