08 november, 2013

Bajor perec



Hú mióta készülök ennek a postnak a megírására, na végre összejön :)
Igazából a receptekkel is kísérleteztem, azért is tartott ilyen sokáig,  hogy melyik az, ami tényleg arra való, hogy házilag is viszonylag az eredetihez hasonló bajor perecet tudjak "produkálni".
Ez a perec nem az a kemény perec, amit otthon ismernek, hanem igazi bajor speciál, elsö perctöl beleszerettem, mert nagyon finom, persze csak frissen és vajjal, imádom :)
A Nátriumhydroxid oldatban való fürdetéssel érjük el ezt a szép barna színt, amit a Wikipédia bizonyos Maillard-Reakcióként említ, azaz az oldat a tészta felületén marad, nem szívódik fel a tésztában és a hö hatására barnul.

Hozzávalók: Elötészta: 120 g BL-80-as liszt
                                     80 g víz
                                       4 g friss élesztö
                     
Perectészta:    500 g BL-80-as liszt
                      260 g víz
                        30 g sertészsír (ezzel a igazi)
                        40 g friss élesztö
                          1 csg. sütöpor
                        20 g só
                          1 púpozott evökanálnyi burgonyapehely
                          1 teáskanálnyi 10 %-os ecet

Barnulást elösegítö fürdöhöz: 1/2 hideg víz
                                             2 dkg Nátriumhydroxid
                                             (gyógyszertárban beszerezhetö, ha  nem  szódabikarbónával
                                              helyettesíthetö, de a Nátriumhydroxiddal az igazi ízü)
                                     
         
                          Durva szemü só, mák, szezám, napraforgó, ki mivel szereti.

1. Az elötésztát elkészítem elözö este a fenti hozzávalókból, hagyom egy kelesztötálban a konyhapulton pihenni reggelig, de akár tovább is, attól függ mikor érek oda, hogy folytassam.
2. A hozzávalókból tésztát dagasztok, ami kicsit tömörebb és keménnyebb lesz, mint egy kenyér tészta, de ennek ilyennek kell lennie, lényege, hogy jól összegyúrjuk, hogy sima felületü tésztát kapjunk, félórát hagyom kelni, majd kb. 80-90 g-os darabokra osztom.
3. Az elosztott tésztát kis gombócokká formálom és hagyom egy kicsit pihenni (kb.5-10 perc) utána el kezdem sodorni, mindig csak egy keveset, majd hagyom megint pihenni, amíg végigsodrom a tésztákat, megint kezdhetem elöröl, így közben pihen és sokkal könnyebb vele tovább dolgozni, mert a sikérszálak megint engednek, a pereceknek 65-70 cm hosszút sodrok, a copfnak és az császárzsemle formának elég 50-55 cm is.


4. Majd hüvös helyen hagyom egy félórát pihenni, ezalatt egy kicsit megszikkad a tészta, úgy mond bebörözödik.
5. Ezután egy laposabb edénybe 1/2 liter hideg vízbe elkeverem a 2 dkg Nátriumhydroxidot, egy szürökanál segítségével megmártom benne a tésztákat, (ajánlatos gumikesztyüt is használni, mert az oldat maró hatású, és akaratlanul is hozzáérek) max. 10 másodpercig majd visszateszem a sütöpapírral bélelt tepsibe, majd a vastagabb részen bemetszem egy szikével és megszórom, amivel éppen szeretném. Legelterjedtebb a durva sóval szórt perec, de nekünk nagyon ízlik napraforgómaggal és szezámmaggal is, és hagyom még 10 percet pihenni.
6. 230 °C-ra elömelegített sütöben 14-16 perc alatt szép barnára sütjük.

Sok sikert és jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: