16 január, 2016

Tarja egyben sütve


Nagyon szeretem az ilyen egyben sült húsokat, mert egy kettöre elökészítem, és utána sütö gondoskodik a többiröl, na és persze 2 napra tuti el van látva a Család.
Másfajta hússal is elkészíthetö pl. malac vagy pulykacomb mindegyik nagyon finom lesz így.

Hozzávalók: 2-2,5 kg nagyságú kicsontozott tarja
                     2-3 fej hagyma
                     5-6 cikk fokhagyma
                     2 szál sárgarépa
                     2 szál petrezselyemgyökér
                     1 kis darab zeller
                     só, bors, örölt kömény, paprika, ételízesítö
                     zsíradék (olaj, sertés- vagy kacsazsír)
                     2-3 evökanál rizsliszt, vagy finomliszt

1. A húst elözö nap elökészítem, (jobb híján) horgolófonallal összekötözgetem, és 1,5 liter hideg vízben elkeverek 5 dkg sót, ezt a húsra öntöm és hideg helyre teszem, esetleg 1 fej vöröshagyma és pár cikk fokhagyma jöhet a páclébe.
2. Másnap a húst kicsit lecsöpögtetem és egy teflonban hirtelen minden oldalról megkapatom, és egy sütöálló edénybe teszem (nálam ez a Tupperos Ultra Plusz edény)
3. A visszamaradt zsíradékba szintén hirtelen megkapatom, illetve csak megforgatom a megpucolt durvára vágott zöldséget, ezt is a húshoz adom.
4. Felöntöm vízzel, így, ahogy a képen látszik, hogy a hús kb. félig van a vízben, ezt füszerezem, só, bors, ételízesítö, örölt kömény, lefedve 175-180 fokon kb. 1,5 órát hagyom párájában puhulni, esetleg félidöben megfordítom.
5. Ennyi idö alatt a hús valószínüleg meg is puhul, de ha még sem, akkor még egy fél órát hagyom fedö alatt párolódni, majd kiveszem a húst és egy tepsire vagy lapos jénaira teszem, a sütöt feltekerem 200 fokra és 20-25 percig hagyom így a húst kicsit pirulni.
6. Ez alatt elkészítem a visszamaradt pecsenyeléböl a szószt. A zöldségektöl leszüröm a levet és egy kisebb lábasban öntöm, 2-3 evökanálnyi rizslisztet vagy finomlisztet elkeverek kevés hideg vízzel majd a húsléhez keverem, és felforralom, ha szükséges füszerezem, de általában nincs rá szükség.


A húst felszeletelem, egy mélyebb edénybe teszem és a pecsenyelevet hozzáöntöm.
Knédlivel vagy zsemlegombóccal  tálalom.

Jó étvágyat kíván hozzá! 

1 megjegyzés:

Vicuska írta...

A sok zöldség és fűszer nagyon jó ízt ad a husinak, mindkét körettel szívesen fogyasztanám! :)