07 március, 2014

Málnás-epres habos torta


Leányzóm 16. Születésnapjára készült, mert ez volt a kívánsága, hát megsütöttem neki.

Hozzávalók:

Piskótához: 5 db egész tojás
                   12,5 dkg cukor
                   12,5 dkg finomliszt
                   1 púpos teáskanálnyi sütöpor

                    2 db egész tojás
                    5 dkg cukor
                    5 dkg finomliszt
                    1 mokkáskanálnyi sütöpor


Töltelék: 30 dkg gyömölcspüré (málnát átpasszíroztam egy finomabb szürön, ahol a magok nem                                                      tudnak átjönni)
                 1,2 kg natúr joghurt
                             (ez tetszés szerint variálható natúr vajkrém,vagy Mascarpone, vagy
                              csökkentett zsírtartalmú krémtúró, a lényeg a mennyiség 1,2 kg legyen.)
                  10-15 dkg cukor (ízlés szerint)
                    1 csg. vaníliás cukor
                    1 citrom reszelt héjja
                    15 lap zselatin
                     pár szem egész málna a krémhez
                  
Díszítéshez: 3 dl tejszín
                     1 evökanál porcukor                    
                     2 csg. habfixáló
                     pár szem eper
1. A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverem (kb. 4-5 percig) majd lassan hozzáadom a sütöporral elkevert lisztet, amit átszitálok.
2. Kivajazott, lisztezett formába öntöm 180-190 fokos sütöben 18-20 perc alatt készre sütöm.
Mindkét piskótát így készre sütöm és hagyom kihülni.
3. Az 5 tojásos piskótát kettévágom, ez lesz a teteje és az alja a tortámnak.
Egy tálcára készítem, legtöbbször már tortapapírral együtt, az alsó lap piskótát egy tortagyürübe teszem.
4. A joghurtot a gyömölcspürét elkeverem a cukorral, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal. A zselatint hideg vízben felpuhítom, majd leöntöm róla a vizet és friss vízzel öntöm fel, annyira, hogy éppen csak ellepje, lassú tüzön leolvasztom, nem szabad túl hevíteni, mert akkor nem lesz jó.
Ha felmelegedett, és teljesen feloldódott a zselatin teszek hozzá pár kanállal  a joghurt krémböl,
jól elkeverem majd a krémhez
öntöm. Hagyom egy keveset állni, hogy elkezdjen a zselatin "kötni" kb. 10 percet.
5. A krém 1/4 részét a piskótára terítem, erre pakolom a málna szemeket, majd betakarom krémmel, a maradék krémet nagyjából ketté osztom, a közvetkezö réteg a 2 tojásból készült piskótalap, majd a maradék krém fele, következö a piskóta teteje és erre a maradék krém, szépen elterítem és egy folpackkal lefedem a tortagyürü tetejét, éjszakára hütöbe teszem.
6. A tejszínt a porcukorral röviden összekeverem, lassan hozzáadom a habfixálót és készre felverem a tejszínt, majd kidíszítem a tortát és pár szem eperrel díszítem, saját fantázia után bármilyen lehet :)
Az eperszemekre tettem apró pöttyöket fehér csokiból.


Jó étvágyat kíván!

 


Nincsenek megjegyzések: