03 március, 2014

Barackos joghurtos alagút



Nem túl rég ismertem meg a LUMARA sütési technikát, végülis magát a sütést nem alkalmazom, inkább a formáit és recepteket, így ez a recept is onnét van.

Hozzávalók: 5 db tojás
                     12,5 dkg cukor
                     12,5 dkg finomliszt
                     1 púpos teáskanálnyi sütőpor

                     1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
                     1 evőkanál víz

Töltelék:  50 dkg natúr joghurt
                40 dkg Mascarpone vagy natúr vajkrém, vagy krémtúró (ez is natúr)
                  7,5 dkg cukor
                  1 csg. vaníliás cukor
                  1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
                  9 lap zselatin
                  kb. 20-22 fél sárgabarack friss vagy befőtt (nálam most befőtt)

Díszítés: kb. 2 dl tejszín
                     1 csg. habfixáló
                     1 evőkanál porcukor, vagy egy csomag vaníliáscukor

Elkészítés:
1. Sütőt felmelegítem 190 fokra,  a tojásokat a cukorral kb. 4-5 percig folyamatosan habosra verem (nem választom külön sárgáját és fehérjét) kis adagokban hozzáadom a sütőporral elkevert és átszitált lisztet, a masszából 2 evőkanálnyit egy kis tálba külön veszek,  majd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe elterítem.
2. A külön vett 2 evőkanálnyit elkeverem a vízzel és kakaóporral, vagy ételfestékkel, ezzel készült az utóbbi.  Egy fagyasztózsákba töltöm és nagyon pici lyukat vágok a sarkára, a képen látható módon becsíkozom a piskóta tetejét, majd egy fogpiszkálóval jobbról balra, balról jobbra húzom, így kapom a mintát.
10-12 perc alatt készre sütöm.
3. Egy másik sütőpapírral borítom és nedves szivaccsal letörlöm gyorsan a meleg sütőpapírt, ami az alján volt, és óvatosan lehúzom róla, majd újra csak óvatosan átfordítom a piskótát lehetőség szerint rácson hagyom kihűlni a mintával felfelé.
4. A "szabással" egy kicsit figyelmesnek és óvatosnak kell lenni. Nekem van hozzá megfelelő formám, de anélkül is nagyon jól megoldható, egy hajlékony kartonpapírt méretre vágok egy kockaformához, hogy az alagútformát kapjam. A kartonos dolog azért jó, mert ha ez meg van, akkor ahhoz lehet "szabni" a piskótát. A kartont bevonom egy tiszta sütőpapírral és ebbe teszem mintával lefelé  a leszabott piskótát, ami később a külseje lesz, a maradék piskótából kivágom az alját és a "hulladékot" a krém közé rétegelem, ha esetleg nem jut a krém közé lehet babapiskótával, vagy háztartási keksszel helyettesíteni, de el is hagyható.
5. Közben elkészítem a tölteléket: a zselatint felpuhítom, majd leöntöm róla a vizet, és annyi vizet önötök rá, ami éppen ellepi, ezt lassú tűzön felmelegítem annyira, hogy feloldódjon, a zselatint soha nem szabad felforralni!!!!
 
6. Ezalatt a Mascarponét, vagy vajkrémet csomómentesre keverem a joghurttal a cukrokkal és a citromhéjjal. (A töltelék készülhet teljesen joghurtból is, nem szükséges hozzá Mascarpone, vagy vajkrém.) Amikor a zselatin feloldódott, akkor a joghurt masszából teszek hozzá 2-3 kanálnyit, elkeverem és ezután keverem össze a többivel. Kb. 10 fél sárgabarackot aprókockákra vágok és a krémhez keverem, egy kicsit hagyom dermedni, ami kb. 10 perc majd betöltöm vele a piskótát közben, ha maradt a piskótából "hulladék" azt is bele lehet rétegezni és a sárgabarackokat is szépen elosztva beleteszem, lényeg, hogy krém zárja az alját és erre teszem a leszabott piskótát aljának. Letakarom egy Folpack darabbal és éjszakára hűtőbe, vagy éppen a kint elég hűvös van, akkor beleteszem egy  tortadobozba és kiteszem a teraszra, ahol ilyenkor igen csak hűvös van.
                                    
7. Másnap óvatosan egy tálcára borítom, a tejszínt a habfixálóval és a cukorral, majd ezzel díszítem, és hát ilyen lett :)

kakaós változat
                                                              piros étel színezővel

Jó étvágyat kíván hozzá!

                                              Katica

Nincsenek megjegyzések: