18 január, 2014

Félbarna kenyér vaslábasban sütve -- Brot in Eisentopf gebacken


Eddigi  kenyereim nagyrészét jénaiban sütöttem, vagy kockaformában és sütöfóliában, már legalább 3 éve megvan ez a vaslábasom, amit eddig nem sokat használtam, fene tudja miért.
A napokban láttam Babette-nél ezt a kenyeret és nagyon tetszett, úgy döntöttem megsütöm. Persze nem is én lennék, ha nem változtattam volna rajta, nálam így készült :

Hozzávalók: öregtésztához: 15 dkg BL 80-as liszt,
                                               1 dl langyos víz
                                               5 Gramm friss élesztö

Ebböl egy elötésztát (öregtésztát) készítek elözö este és hagyom a konyhapulton pihenni, ma nálam csak 3 órát pihent, mert elfelejtettem este elkészíteni.

További hozzávalók: 
                                   az összes öregtészta, (ma került bele 4 dkg aktív rozskovász is)
                                   45 dkg BL-80-as liszt,
                                     5 dkg grahamliszt
                                   10 dkg világos rozsliszt,
                                     1 púpos evökanálnyi burgonyapehely
                                     1 teáskanálnyi 5 %-os ecet, vagy egy csipetnyi aszkorbinsav
                                     2 evökanálnyi étolaj
                                     3 dkg libazsír, vagy sertészsír,
                                     1 teáskanálnyi méz, vagy cukor
                                     1 dkg friss élesztö
                                  300-320 ml víz
                                    1,5 dkg só

Az öregtésztához hozzáadok 100 ml langyos vizet, az élesztöt, a cukrot, a burgonyapehlyet, a zsiradékokat, és az ecetet, ezeket jól összekeverem és hagyom legalább 1 órát állni, majd hozzáadom a liszteket és 200 ml vizet, ezzel tésztát dagasztok, majd a végén hozzáadom a sót, és esetleg még vizet, ha szükséges.
Valószínüleg mindenki dagasztógéppel, vagy kenyérsütö géppel dagaszt, amikor kiveszem a tésztát még egyszer átgyúrom kézzel is, hagyom 30 percet pihenni, majd újra átgyúrom, és hagyom még 30 percet pihenni.
Cipót formázok belöle, egy kosarat konyharuhával kibélelek, enyhén meglisztezem és a varrattal felfelé belefordítom a tésztát, így hagyom kelni kb. 45 percet, közben elömelegítem a sütöt 230 fokra, és a vaslábast is beleteszem, hogy az is átmelegedjen.


Közben a megkelt tésztát egy sütöpapírra borítom és  vízszintesen megvágom kb. 180 °-ig, majd a sütöpapírral együtt beleemelem a vaslábasba, kicsit befújom vízzel, és tetövel sütöm kb. 40 percet. 30 perc után evett a kíváncsiság, így kivettem a lábasból és visszavettem a höfokot 210 fokra, így sült még 10-12 percet, megkopogtattam az alját, kongó hangot adott, kivettem és rácson hagytam kihülni.

Jénaiban is süthetö, akkor a sütési idö meghosszabbodik kb. 10 percet.




Jó étvágyat kíván hozzá!









Brot-zutaten: gesamter Vorteig

                     450 g Weizenmehl 550

                       50 g Weizenvollkorn mehl

                     100 g Roggenmehl (hell)

                         1 EL Kartoffel Flocken (Ersatz: Kartoffelbrei Pulver) 

                         1 TL 5 % Essig, oder ein Prise Ascorbinsäure (Vitamin C Pulver von Apotheke)

                         2 EL Sonnenblumenöl

                       30 g Schweine fett

                         1 TL Honig

                        10 g frische Hefe

                       300-320 ml Wasser

                         15 g Salz


Zu den Vorteig gebe ich 100 ml lauwarmes Wasser, den Hefe, Honig, Kartoffeln Flocken,  Fett und Essig, gut verrühren, und etwa 1-1,5 Stunde auf Warme Ort stehen lassen, dann kommt 500 g. Mehl dazu und 200 ml Wasser, knete es gut zusammen, und zum Schluss kommt den Salz dazu und etwas Wasser, wenn es noch nötig ist.

- In eine eingeölte Schüssel geben und 30 Min. ruhen, dann wieder durchkneten
- nochmal 30 Minuten gehen lassen, dann den Teig zusammen drücken und einen runden Leib formen.
- Ein Korb mit ein Küchentuch auslegen und leicht bemehlen. Den fertig geformten Teig mit dem glatte Oberfläche nach unten reinsetzen und zudecken.
                           
- Es muss etwa 40-45 Min. gehen, in zwischen das Ofen aufheizen auf 230 Grad ober-unter Hitze, und dein Eisenpfanne auch mit erhitzen.

- Den Teig vorsichtig auf ein Backpapier stürzen, bis zum Hälfte Waagerecht einschneiden, und mit Hilfe diese Backpapier in heiße Pfanne tun, (Backpapier bleibt mit in der Pfanne) leicht mit Wasser einspritzen zudecken und 40 Min. backen.





Gutes Gelingen und guten Appetit wünscht!  




1 megjegyzés:

Andi -Xsara- írta...

Szia! Nézz be hozzám, egy kis játékra. :)