04 szeptember, 2013

Szilvás gombóc, ahogy nálam készülHa már itt a szilva szezon, akkor természetesen lekvár és befözés mellett gombócot is kell készíteni.
Nem tudok belöle annyit csinálni, hogy másnapra maradjon pár darab, mert mindig rájár Kiscsaládom.

Hozzávalók: 1 kg burgonya meghámozva és hasábba vágva,
                      kb. 25 dkg finomliszt esetleg több is
                      1 kávés kanálnyi só
                      2-3 dkg vaj (elhagyható)
                     20-22 szem kicsi szilva, kimagozva
                      esetleg szilvalekvár

                       Kb. 20 dkg zsemlemorzsa,
                                vaj, vagy olaj
                              2-3 evökanál cukor
                              esetleg fahéj, aki szereti

A burgonyát hámozni, és hasábba vágni, majd sós vízben puhára fözni, krumplinyomón még forrón egy lisztezett táblára, vagy munkalapra nyomni, hagyni kihülni.

Amíg a burgonya fö, addig elkészítem a zsemlemorzsát, olajon vagy vajon világos barnára pirítom és mikor a tüzröl leveszem, hozzákeverek 2-3 evökanál cukrot.

A lisztet kimérem és apránként adagolom hozzá, ez a burgonya fajtájától függ, hogy mennyit vesz fel, nem szabad, hogy túl kemény legyen, mert akkor nem jó vele dolgozni és a gombócok is kemények lesznek.

Amikor összegyúrtam egy hengert csinálok és abból "szeletelem" a gombóc tésztáját, kicsit ellapítom és a szilvaszemet a közepére teszem, majd gombóccá formázom, ha a szilva nem elég édes, akkor egy kávéskanálnyi szilvalekvárt teszek a szilva közepébe.


Lobogó enyhén sós vízbe dobok 6-8 gombócot érdemes egyszer óvatosan megkavarni, mert szeret a fazék aljára tapadni. Kicsit lustán feljön majd a víz tetejére, akkor lecsepegtetem és megforgatom a zsemlemorzsába, tálalásnál esetleg porcukorral és fahéjjal megszórom.


Olyan nem lehet abba hagyni, nagyon finom!

Jó étvágyat kíván hozzá!


Nincsenek megjegyzések: