24 június, 2013

Rumtopf


Na egy tipikus német származású Csemege, mert nem is igazán találok rá Magyar megfelelöt, így Rumtopf marad.
Végülis a lényege, hogy alkoholban tartósítjuk a gyümölcsöket, ami késöbb finom csemege lesz.
Az eperrel kezdödik és szilva, ananásszal fejezödik be, közben töltögetjük gyümölccsel, rummal és cukorral.

Hozzávalók: kezdéshez:  1 üveg (0,7 l-es) Minimum 54 %-os Rum
                                         1 kg eper megmosva, zöldtöl megszabadítva
                                         0,5 kg barnacukor

                       továbbá, annak függvényében ki mekkora mennyiséget akar
                                     még 1-2 üveg fent említett Rum
                                              kb. 1 kg barnacukor
                                              a nyár gyümölcsei érési sorrendben:
                                            eper, málna, ribizli, cseresznye, meggy, áfonya, nektarin,
                                            sárgabarack, szeder, körte, szilva, és
                                            a legvégén teszek hozzá ananászt is.

Elkészítés: az epret megmosni és levágni a zöld szárat róla, hagyni lecsepegni,
                   a Rumba elkeverni a barnacukrot,   hogy teljesen elolvadjon,és hozzáadni az elökészített epret.


A gyümölcsöket mindig megmosva szabad csak bele tenni és ép egészségesek legyenek. :)

A következö gyümölcs hozzáadásánál mindig teszek hozzá egy kevés rumot és cukrot, (soha nem mérem, így nem tudok pontos mennyiséget írni)  és mindig összekeverem az egészet, az a lényeg, hogy nem szabad forrásnak induljon, mert ha még is, akkor gyorsan önteni kell hozzá rumot, mert az megállítja a forrást.
Ezért tanácsos az edényünket a konyhapulton tartani, hogy szem elött legyen, és ránézzünk, föleg mikor friss gyümölccsel feltöltöttük, akkor 2-3 napig figyeljük, ha nem kezd forrni, akkor minden rendben, hagyjuk, esetleg néha össze lehet keverni.
Én az elején mindig teszek bele egy kicsi tányért, hogy lenyomja a gyümölcsöt, mert hajlamosak a tetején úszni, és mindig attól félek, hogy megromlik. Már az idén 4. alkalommal készítem és eddig még mindig nagyon jó lett.
A németek azt mondják, hogy az eperrel kezdödik és összel befejezödik a szilvával, de csak Karácsonykor szabad megkóstolni, mert akkorra érednek össze rendesen az ízek, és ez tényleg így van.
 Nálunk karácsonykor rohamosan fogyott, így a fagyasztóból vettem elö pár gyümölcsöt és abból készítettem el, az mostanára lett úgymond fogyasztható, így csak azt tudom ajánlani, hogy nem igazán szerencsés a kóstolgatás, mert csalódást okozhat, ugyanis nagyon vad alkoholos íze van az elején, nem véletlen, hogy azt mondják be kell tartani az érlelési idöt :)

... és ha készen van, akkor lehet kispohárba szedni és csak egyszerüen kanalazni, vagy bólé alapnak haszálni, fagyik, desszertek mellé tálalni, nálunk a legelsö sima kanalazós a menö, mert nekünk úgy az igazi :)

U.i. A rummal kapcsolatban még annyit megjegyeznék, hogy ne legyen alacsonyabb 54 fokosnál, de a magasabb fokszámúval csak óvatosan, mert könnyen elronthatja az ízét, és nem lesz sikeres próbálkozás. Én azt tanácsolom, hogy a magasabb Alkohol tartalmú rumot, arra az esetre tartogassuk, ha netalán el kezdene forrni, akkor öntsünk abból egy keveset bele, de ne túl sokat :)

Jó étvágyat és sok sikert a kipróbáláshoz!

4 megjegyzés:

Jucus írta...

Nagyon fincsi, nekünk még van a tavalyiból. Magyarul agglegény kompótnak hívják. :)

Katica Konyhája írta...

Köszi Jucus az infót, de most már hagyom a Rumtopf megnevezést. Én karácsonykor csináltam új adagot fagyasztott gyümölcsökböl, az mostanára lett jó, mert amikor a karácsonyit megkezdtük, nagyon gyorsan kezdett fogyni, így muszáj volt utánpótlásról gondoskodni. :)

Unknown írta...

Én most szeretném megcsinálni ebben évben először ... Kérdezném , hogy ha nem cukrot hanem ERITRIT-et használnék ami cukorpótló lesz-e baja az anyagnak fel forr-e vagy elromlik ... A cukor nem jó tudom de ennyi gyümölcsöt nem áldozhatok fel...

Katica Konyhája írta...

Kedves Mária, még nem próbáltam meg édesítövel elkészíteni, így sajnos nem tudok tapasztalatot megosztani, kis adaggal próbáld meg, és meglátod, hogy sikerül-e. Kérlek majd írj, hogy milyen lett :)