Nos imádjuk a fehér kenyeret, de az utóbbi időben, csak keverek mindig valamilyen teljes kiőrlésű lisztet is a kenyértésztához, na és persze magvakat, így történt ezzel a kenyérrel is, ami igazán finomra sikeredett.
Ma mivel a Kenyér Világnapja van, ezért készült 3 kenyérke!
A kenyér készítése előző nap este kezdődik, így:
(figyelem!!! mennyiségek grammban vannak megadva)
200 g kenyérliszt (BL-80-as)
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztő
165 ml víz
ezekből a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk.
Hozzávalók:
az előző esti összes kovász
300 g kenyérliszt (BL-80)
75 g Graham liszt
220 ml víz (ma nálam ez a mennyiség 220 g aludt tej volt)
220 ml víz (ma nálam ez a mennyiség 220 g aludt tej volt)
25 g vaj
10 g friss élesztő
12 g só
csipet aszkorbinsav
2 evőkanál burgonyapehely
1-2 evőkanálnyi Chia mag
2 evőkanálnyi lenmagpehely
2 evőkanálnyi napraforgómag
1-2 evőkanálnyi Chia mag
2 evőkanálnyi lenmagpehely
2 evőkanálnyi napraforgómag
ezekből a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk,,viszonylag selymes tapintású tésztát kell kapjunk, leszámítva a kidudorodó magokat. Kiolajozott kelesztő tálba 30 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 30 perc pihenés következik.
Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegőt jól kinyomkodjuk belőle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belőle így, ezt is Limarától tanultam.
Sütőpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem ez hőmérséklettől függő, lehet fél óra, de akár egy óra is.
A sütőt előmelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is, esetleg megszórom a kenyérben levő magokkal, most csak Chia mag került rá, és a jénai tetejét is befújom vízzel, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a hőfokot 200 fokra és leveszem a jénai tetejét, sőt sokszor teljesen kiveszem a kenyeret a jénaiból és sütőpapírral visszateszem a rácsra, így sütöm még 15 percet. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor eltakarom egy darab alufóliával, általában az utolsó 5 percre.
Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, hagyom hűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése