16 október, 2016

Tönkölylisztes bagett


Németország-i Apák napja illetve Férfi nap tiszteletére grilleztünk egy kicsit, erre készült ez a két bagett, mivel csak kettecskén voltunk, így ebből az egyiket készítettem el sütés után zöld fűszeres vajjal a grilles ebédhez. Azóta már újra sütöttem, szóval ez a recept biztos, hogy maradandó lesz, mert még másnap is nagyon finom puha, reggeli szendvicsnek ideális.

A kiinduló recept szokásom szerint a zürichi kenyér volt nagyjából,

Kovász, illetve öregtészta: 130 g BL-80-as liszt
                                              90 g langyos víz
                                                6 g friss élesztő

Ezt egy éjszakára, vagy legalább 6 órán keresztül pihentetjük, jól letakarva.

Hozzávalók: a fenti összes kovász
                     120 g langyos víz
                       20 g vaj, vagy kacsazsír
                     1 teáskanál cukor
                         6 gramm friss élesztő
                         csipetnyi aszkorbinsav
                         1 púpos evőkanálnyi burgonyapehely
                         230 g fehér tönkölybúza liszt
                           10 g árpamaláta liszt (elhagyható, de ha mód van rá, kell hozzá)
                           10 g só

A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztottam, először a Thermomixben összedolgozom a tésztát, majd még kézzel egy kicsit átdagasztom.
Kelesztő tálba teszem, enyhén beolajozom, és hagyom 1 órát kelni, kb. duplájára kelt,
Majd 2 db-ra osztom (kb. 300-310 grammos tészta lesz) és hagyom egy kicsit pihenni, majd megformázom bagettnak,
Bagettsütő rácsra teszem, hagyom 30-40 percig kelni, mikor szépen megkelt, bemetszem és vízzel jól bespriccelem, majd  220 fokra előmelegített sütőbe teszem 20-22 perc alatt készre sütöm.


Rácson hagyom kihűlni.

A mai bagettek is így végezték! Kihűlés után felszeletelem, a közöket megkenem zöldfűszeres vajjal és 200 fokon alufóliával letakarva 10 perc alatt készre sütöm. Grillezéshez készül általában, de magában is nagyon finom.

Jó étvágyat! 


                   

Nincsenek megjegyzések: