16 október, 2016
Tönkölylisztes bagett
Németország-i Apák napja illetve Férfi nap tiszteletére grilleztünk egy kicsit, erre készült ez a két bagett, mivel csak kettecskén voltunk, így ebből az egyiket készítettem el sütés után zöld fűszeres vajjal a grilles ebédhez. Azóta már újra sütöttem, szóval ez a recept biztos, hogy maradandó lesz, mert még másnap is nagyon finom puha, reggeli szendvicsnek ideális.
A kiinduló recept szokásom szerint a zürichi kenyér volt nagyjából,
Kovász, illetve öregtészta: 130 g BL-80-as liszt
90 g langyos víz
6 g friss élesztő
Ezt egy éjszakára, vagy legalább 6 órán keresztül pihentetjük, jól letakarva.
Hozzávalók: a fenti összes kovász
120 g langyos víz
20 g vaj, vagy kacsazsír
1 teáskanál cukor
6 gramm friss élesztő
csipetnyi aszkorbinsav
1 púpos evőkanálnyi burgonyapehely
230 g fehér tönkölybúza liszt
10 g árpamaláta liszt (elhagyható, de ha mód van rá, kell hozzá)
10 g só
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztottam, először a Thermomixben összedolgozom a tésztát, majd még kézzel egy kicsit átdagasztom.
Kelesztő tálba teszem, enyhén beolajozom, és hagyom 1 órát kelni, kb. duplájára kelt,
Majd 2 db-ra osztom (kb. 300-310 grammos tészta lesz) és hagyom egy kicsit pihenni, majd megformázom bagettnak,
Bagettsütő rácsra teszem, hagyom 30-40 percig kelni, mikor szépen megkelt, bemetszem és vízzel jól bespriccelem, majd 220 fokra előmelegített sütőbe teszem 20-22 perc alatt készre sütöm.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése