30 december, 2015

Korhelyleves, nemcsak Szilveszterre (ahogy én készítem)



Hosszú évek óta, minden évben készül nálunk ez a leves, legtöbbször Szilveszterre, de máskor is elöforult már az étlapon. Keveset nem tudok belöle fözni, így általában 2-3 napig ez az ebéd, de még így is sokszor kerül egy jó nagy adag a fagyasztóba.

Hozzávalók: 6-8-10 személyre
                           1-1,5 kg savanyúkáposzta (szálas)
                           1-1,5 kg füstölt hús, lehet csontos is
                           0,5 kg füstölt kolbász karikára vágva
                           15 dkg szárított vargánya gomba (ezzel az igazi)
                           4-5 cikk fokhagyma
                           2 fej vöröshagyma
                           só, bors, örölt köménymag, pirospaprika, 5 db babérlevél
                           3-4 evökanálnyi liszt
                           1-2 cikk fokhagyma
                           zsír vagy olaj

1. A szárított gombát kb. 15 percre hideg vízbe beáztatom.
2. A vöröshagymát felkockázom, a fokhagymát lereszelem, kicsit a zsíradékon megdinsztelem, majd rádobom az apró kockára vágott füstölt húst és kolbászt, valamit a savanyúkáposztát. Ha a hús csontos, akkor a csontot is hozzáteszem.
3. Felöntöm böségesen vízzel (kb. 3-4 liternyivel).
4. Hozzáadom a szárított, vízben felpuhított gombát és kb. 1,5-2 órát közepes tüzön fözöm, füszerezem, a sóval csak óvatosan, mert a hús is és a káposzta is elég erös ízt ad.
5. Kevés zsíradékon a lisztböl rántást készítek, ráreszelem a fokhagymát és lassan a levessel felöntöm, ha elég híg és csomómentes, akkor a leveshez öntöm és egyszer összeforralom.

Átalában második nap még finomabb, friss kenyér mindenképpen jár hozzá!
Jó étvágyat kíván hozzá!


1 megjegyzés:

nagypapi írta...

15 dkg szárított vargánya? ez megfelel másfél kiló frissnek!
5 dkg bőven elég bele (sztem), persze de gustibus... :)