02 február, 2015

Sajtos sonkás pogácsa



A margarinos pogácsa tovább gondolt változata, egy pék ismerösöm tanácsára készítettem el így, Jennim pizzás pogácsának nevezte el, pedig nem sok köze van a pizzához.
Hozzávalók: 60 dkg finomliszt
                     25 dkg Rama
                     1,5 dl  tejföl
                       1 dl tej
                       3 dkg élesztö
                       1 dkg só
                       2 evökanál cukor
                       1 egész tojás
                       10 dkg sonka, apróra vágva, vagy tépve
                        Ketchup
                       10 dkg reszelt sajt
A hozzávalókból összeállítom a tésztát, majd kelesztötálban hagyom 1 órát kelni, kinyújtom kb. 50x60 cm-es téglalapra és duplán meghajtogatom. Ezt azt jelenti, hogy a tésztát képzeletben vagy akár meg is lehet jelölni 3 felé osztom, a felsö részét lehajtom, úgy, hogy még maradjon 1/3 rész tészta, amit most felfelé visszahajtok.
Az így kapott hosszú tésztát mindkét oldalról, mint egy könyv behajtom, majd még egyszer félbe hajtom, letakarva hagyom pihenni fél órát, majd ez a hajtogatást még egyszer megismétlem, úgy,
hogy a tésztát 90 fokkal elforgatom, mielött nyújtani akarnám.
Megint csak pihen fél órát, majd jó újnyi vastagra nyújtom, egy éles késsel becsíkozom és egy
7,5 cm-es kiszúróval nagy méretü pogácsákat szaggatok, majd a közepét egy 2,5-3 cm-es pogácsa kiszúróval kiszúrom, a visszamaradt tésztából csak úgy kézzel lapítok egy kb. akkora kört, mint a pogácsám, és arra ültetem, sütöpapírral bélelt tepsibe teszem, majd ezt megtöltöm elöször apróra vágott sonkával, egy mogyorónyi ketchupot nyomok bele és a tetejét gazdagon megszórom reszelt sajttal.


Hagyom újra egy félórát kelni, és bekapcsolom a sütöt 200 fokra és 22-25 perc alatt készre sütöm.
Nagyon jó tízóraira, vagy uzsonnára, másnap is finom, mert a margarin nem hagyja kiszáradni a tészát.

Jó étvágyat kíván!

Nincsenek megjegyzések: