Leányzóm napok óta nyaggat, hogy "Anya csinálj nekem szögletes zsömlét, amilyet a Pékségben lehet kapni!" így most már muszáj volt neki fogjak :)
Hozzávalók: elözö este elkészíteni: 50 g BL 80-as liszt
50 g langyos víz
4 g friss élesztö
Másnap a tésztához: az elözö esti kovász, vagy öregtészta
20 dkg BL 80-as liszt,
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljeskiörlésü rozsliszt (vagy tk.búzaliszt)
1 púpos evökanálnyi pehelymix
1 púpos evökanálnyi burgonyapehely
1 teás kanál 5 %-os ecet, vagy egy csipet aszkorbinsav
1 teás kanál cukor
1 evökanál kukoricadara
1-1 evökanál lenmagpehely, lenmag, szezámmag, és napraforgómag
2 dkg friss élesztö
1,5 dkg só
3 dkg vaj
1-2 evökanálnyi étolaj
1 mokkáskanálnyi örölt kömény-koriander-édeskömény keveréke
(Németországba Brotgewürzként kapható, már összekeverve)
300-320 ml langyos víz (lisztfüggö)
Némi mag a szóráshoz, és egy evökanálnyi zabpehely
A fenti hozzávalókból, kenyértésztát dagasztottam, majd hagytam egy félórát kiolajozott kelesztö tálban pihenni, majd újra átgyúrtam és újabb fél óra pihentetés következik.
Majd elnyújtottam a tésztát lisztezett felületen én meghajtogattam, mint a leveles tésztát, elöször fentröl le, majd lentröl fel, és az így kapott tésztát vizuálisan negyedelve, két oldalról megint mint egy könyvet behajtottam és újra ketté, így kaptam a 4.-es képen láthatót, ezt hagytam újra 10-15 percig pihenni és elnyújtottam akkorrára, hogy 1-1,5 cm vastagságú tésztát kapjak. A tésztát 16 egyenlöre részre próbáltam osztani, bár nem sikerült tökéletesen, de lehet nagyobbakra is, nekünk így tökéletesen megfelel a nagyság.
A kis kockákat elöször megmártom napraforgómagba, ez lesz az alja, de aki nem akarja persze elhagyható, sütöpapírral bélelt tepsire rakom, bespriccelem vízzel és megszórom len-, szezámmaggal, és zabpehellyel.
így hagyom kelni kb. 30-40 percet, közben elömelegítem a sütöt 220 fokra.
Gözösítés céljából egy kisebb méretü tepsit tettem a sütö aljába, amit felöntöttem forróvízzel, a zsömléket alaposan befújom vízzel és a tepsit is, amit ráborítok, ahogy a képen látható.
Nálam 12 percet sült letakarva 220 fokon és 200 fokon még tovább 12-15 percet igényel. Ez természetesen sütöfüggö, szóval érdemes figyelni, hogy milyen gyorsasággal barnul.
Remélem mindenkinek olyan jól sikerül, mint az enyém, egyszerüen frissen, csak vajjal ettük vacsorára.
Jó étvágyat kíván!
2 megjegyzés:
Csodaszépek lettek!!!Gondolom finom is. Megfogom sütni én is:))
igen az lett Böbe, köszönöm, mindenképp próbáld ki, érdemes :)
Megjegyzés küldése