Ezt a receptet Viki -nél találtam, amiért hálas Köszönet!!!!
Azóta már rengetegszer sütöttem, míg egy kicsit változtatva kialakítottam a magunk ízlésére.
Hozzávalók: Grammban megadott mértékegységek!!!!!
öregtészta, ami elözö nap készítendö: 120 g kenyérliszt
80 g víz
4 g friss élesztö
Másnap folytatom, így:
veszem az összes öregtésztát
230 g langyos víz (Gramm!!!)
40 g libazsír, vagy sertészsír
1 Evökanál étolaj
1 púpos evökanálnyi burgonyapehely
1 teáskanálnyi 5 %-os ecet, vagy egy csipet aszkorbinsav
1 teáskanálnyi cukor
20 g élesztö
300 g kenyérliszt (BL 80)
100 g rétesliszt
10 g só
Az öregtésztát elözö este elkészítem, egy dagaszótálban fedövel letakarva a konyhapulton hagyom.
Másnap a többi hozzávalóval a só kivételével összedagasztom a tésztát, majd a sót is a végén hozzá dagasztom, ne felejtsük el, mert fontos a só a tésztában :)
Hagyom 30 percet pihenni, majd újra átgyúrom, és hagyom újra 30 percig pihenni, kelni.
Majd 10 egyenlö részre osztom, ami kb. 93 g-os darabok lesznek, megint hagyom 10 percet pihenni, majd a képen látható módon nyújtom és formázom.
Sütöpapírral kibélelt tepsire rakom öket, és bespriccelem vízzel, így hagyom kelni kb. 40 percet, közben elömelegítem a sütöt 220 fokra.
A kifliket lekenem tejjel és szórok rá magokat, vagy éppen nem, mert anélkül is finomak.
A kiflik között újra jól bespriccelem vízzel és 20-22 percig sütöm. Ropogós külsejü foszlós belü kiflikék lesznek, ami igaz másnapra megpuhul, de még akkor is nagyon finom.
Sütöttem már grahamlisztes változatban is, akkor a kenyérlisztböl lecserélek 10 dkg-ot grahamlisztre.
Sütés után rácsra teszem öket hülni.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Rezept auf Deutsch
Zutaten für den Vorteig: 120 g Weizenmehl 550
80
g Wasser
4
g frische Hefe
Zusammenrühren und abgedeckt in Küche stehen lassen.
Nächste Tag:
gesamter Vorteig
230
g lauwarmes Wasser,
40 g fett (Gänse-, oder Schweineschmalz)
1 EL Sonnenblumenöl
1 EL Kartoffeln Flocken (Ersatz Kartoffelbrei Pulver)
1
TL 5 % Essig, oder ein Prise Ascorbinsäure (Vitamin C Pulver)
1 TL Zucker
20
g frische Hefe
300
g Weizenmehl 550
100
g Pasta Mehl (Wiener Grießler)
10
g Salz
Etwa 2 EL Milch oder Sahne zum Einpinseln.
Eventuell Sesam- und Leinsamen zum streuen.
Von den obere Zutaten außer Salz ein Teig kneten, egal ob mit Hand
oder Maschine, zum Schluss knete ich den Salz rein, dann abgedeckt in eine
Hefeteigschüssel 30 Min. ruhen, dann durchkneten, und nochmal 30 Min. in Ruhe
lassen.
Dann teile ich den Teig in 10 Stücke und forme ich kleine
Kügelchen, dann lass ich es noch mal etwa 10 Min. stehen. Dann forme ich es wie
die Bilde zeigen, und lege es auf ein Backpapier ausgelegte Backblech.
So lasse ich es nochmal etwa 40 Min. gehen, in zwischen dem Ofen auf 220 °C aufheizen.
Pinsele ich den Teig mit Milch ein, jetzt kann mit Saaten bestreut
werden, und spritze gut mit Wasser ein.
18-22 Min. fertig backen, das ist Ofen zu Ofen anderes, man muss
dabei sein.
Wenn fertig auf ein Gitter auskühlen lassen.
Gutes Gelingen und guten Appetit wünscht!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése