16 január, 2014

Karalábé krémleves


Egyre többször készül nálam különbözö zöldségekböl krémleves, most éppen karalábéból, ma elöször, de nem utoljára.

Hozzávalók:                     1 közepés karalábé
( 4 személyre kisadag)     1 fej hagyma kb. 5 dkg
                                         1-2 cikk fokhagyma
                                         2 dkg vaj, vagy 2 evökanál étolaj
                                         0,5 liter víz
                                         1 pohár tejszín v. fözötejszín (2 dl)
                                         4 dkg finomliszt
                                         1 kávéskanál só,
                                         1 kávéskanál örölt bors
                                         1 teáskanál ételízesítö
                                         szerecsendió örölve

1.A karalábét megpucolom, félbe vágom és még egyszer félbe, majd késes turmixban pépesre darálom.
2. A hagymát a fokhagymával szintén felaprítom, és a vajon vagy olajon üvegesre párolom, majd hozzáadom a karalábépépet, felöntöm a fél liter vízzel és hozzáadom a füszereket, majd forrástól számítva kb. 18-20 percig fözöm. (érdemes megkóstolni, hogy elég puha-e, ha nem akkor még egy kicsit fözni)

3. A tejszínbe belekeverem a lisztet, hozzáöntöm  és összerottyantom, majd utána ízesítek, ha szükséges, ha valaki savanykásan szeretné akkor habarja tejszín helyett tejföllel. Ha nem lenne elég krémes akkor botturmixszal még egyszer átturmixolom.


 Apró kockára vágott húsos szalonnával vagy csak levesgyönggyel tálalom, esetleg extrudált kenyeret eszünk hozzá.

Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: