04 szeptember, 2013
Szilvás gombóc, ahogy nálam készül
Ha már itt a szilva szezon, akkor természetesen lekvár és befözés mellett gombócot is kell készíteni.
Nem tudok belöle annyit csinálni, hogy másnapra maradjon pár darab, mert mindig rájár Kiscsaládom.
Hozzávalók: 1 kg burgonya meghámozva és hasábba vágva,
kb. 25 dkg finomliszt esetleg több is
1 kávés kanálnyi só
2-3 dkg vaj (elhagyható)
20-22 szem kicsi szilva, kimagozva
esetleg szilvalekvár
Kb. 20 dkg zsemlemorzsa,
vaj, vagy olaj
2-3 evökanál cukor
esetleg fahéj, aki szereti
A burgonyát hámozni, és hasábba vágni, majd sós vízben puhára fözni, krumplinyomón még forrón egy lisztezett táblára, vagy munkalapra nyomni, hagyni kihülni.
Amíg a burgonya fö, addig elkészítem a zsemlemorzsát, olajon vagy vajon világos barnára pirítom és mikor a tüzröl leveszem, hozzákeverek 2-3 evökanál cukrot.
A lisztet kimérem és apránként adagolom hozzá, ez a burgonya fajtájától függ, hogy mennyit vesz fel, nem szabad, hogy túl kemény legyen, mert akkor nem jó vele dolgozni és a gombócok is kemények lesznek.
Amikor összegyúrtam egy hengert csinálok és abból "szeletelem" a gombóc tésztáját, kicsit ellapítom és a szilvaszemet a közepére teszem, majd gombóccá formázom, ha a szilva nem elég édes, akkor egy kávéskanálnyi szilvalekvárt teszek a szilva közepébe.
Lobogó enyhén sós vízbe dobok 6-8 gombócot érdemes egyszer óvatosan megkavarni, mert szeret a fazék aljára tapadni. Kicsit lustán feljön majd a víz tetejére, akkor lecsepegtetem és megforgatom a zsemlemorzsába, tálalásnál esetleg porcukorral és fahéjjal megszórom.
Olyan nem lehet abba hagyni, nagyon finom!
Jó étvágyat kíván hozzá!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése