04 május, 2013

Tejszínes spárga burgonyával csöben sütve


Nem olyan túl rég óta vagyok barátságban a spárgával, de mióta megismertem nagyon szeretem, és mondhatom, hogy a Családom is. Ezért is próbálok több félét belöle készíteni, hogy válozatos legyen, ne mindig csak ugyanaz.
Most egy tejszínes krumplis változatot készítettem, ez is nagyon finom lett:

Hozzávalók: 3-4 személyre:

                                           60 dkg burgonya, már meghámozva
                                             1 csomó azaz fél kg zöld spárga
                                             2 evökanál finomliszt
                                             4 dl tej esetleg 1 dl kiváltható tejszínnel
                                             5 dkg reszelt sajt
                                             1 Mozarella sajt, ha nincs  akkor 10 dkg reszelt sajt
                                             só, bors, ételízesítö, szerecsendió,
                                             fokhagyma granulát
                                             tárkony, petrezselyemzöld, kakukkfü
                                             kb. 4 dkg vaj
1. A burgonyát meghámozzuk, a spárgának csak az alsó 1/3-át szükséges csak hámozni, és a végét kb. 2 cm levágni, megmosni.
 
2. A vajon a 2 evökanál liszttel világos rántást készítek szórok rá böven fokhagyma granulátot, és lassan felengedem a tejjel folyamatosan keverve, hogy csomómentes legyen, ekkor füszerezem, többször meg kell kóstolnom, hogy biztos legyek, és egy kicsit lehet intenzívebb a füszerezés, mert a spárga és a burgonya még magába szívja az ízeket.
 
3. Amikor felrottyant, akkor beleborítom a burgonyát, és egy kicsit átforgatom, hagyom újra felforrni, persze kislángon, mert nem akarom leégetni, ekkor hozzá adom a sajtot ezt is elkeverem és végül a spárgát, ezt már csak jól összekeverem és egy kivajazott jénaiba, vagy tepsibe öntöm az egészet, a tetejét befedem a mozarella sajt szeletekkel, ha nincs akkor reszelt sajttal.


4. 200 fokos sütöben sütem elöször egy alufóliával lefedve 20 percet,  de ha lehet, akkor ne érjen a sajthoz, úgy fedtem le, hogy egy kicsit kúposan állt a teteje, mert akkor az egész sajtunk az alufóliára fog sülni és az nem lenne olyan jó.
Majd az alufóliát levéve sütöm még 25-30 percet.


Jó étvágyat kíván!


Nincsenek megjegyzések: