10 november, 2017

Francia parasztkenyér pirított magokkal természetes kovásszalMióta kenyereket sütögetek, annak lassan 6 éve mindig foglalkoztatott a természetes kovásszal készült kenyér készítése, ami nem tartalmaz élesztöt. Igaz döcögösen, de azért csak sikerül lassan megismernem a kovászt, hogy hogy kell életre kelteni, és mennyi idöt kelesszem, ahhoz, hogy finom kenyér szülessem belöle.
Kovászom nevelésében Horváth Attilától kaptam segítséget, amit nagyon szépen köszönök! 😍
Az utóbbi idöben leragadtam Ormós Gabriella Francia Parasztkenyerénél, amit megpróbálok a saját ízlésünkre igazítani, ebben a receptben kicsivel több teljeskiörlésü lisztet használtam és sok-sok pirított magot.
Gabriellának köszönöm a receptet, és a hozzájárulását, hogy Blogomon megoszthatom receptjét! 💗

Hozzávalók 1 db nagyobb, vagy 2 kisebb cipócskához:

250 gramm kovász, amilyenetek van
360-380 gramm víz
440 gramm BL80 kenyérliszt
140 gramm teljes kiörlésü búzaliszt
60 gramm joghurt, vagy kefír
5-10 gramm árpamaláta (elhagyható)
15 gramm só (vagy 23 gramm himalája só)
30 gramm kacsazsír (vagy sertészsír, esetleg mangalica)
120 gramm magvak (napraforgó-, tök-, szezám-, lenmag + lenmagpehely)

1. A liszteket kimérem, hozzá adom az árpamalátát, ha van persze, és a vizet, és ezt jól összevegyítem, hogy ne maradjon száraz liszt a tálban, egy nylonnal letakarva hagyom 1 órát pihenni.
2. Majd hozzáadom a többi hozzávalót a só kivételével, és jól összedagasztom a tésztát, vagy éppen dagasztógépben, aztán hozzáadom a sót, azzal is szépen összedolgozom, egy sima felületü tésztát kell kapni, persze a magok domborodnak benne.
3. Ezután 2 óra pihenö következik letakarva, közben 40 percenként meghajtogatom a tésztát, a képen látható módon.

4. Az utolsó hajtogatástól számolva 20 perc elteltével megformázzom a tésztát, majd az aljával felfelé lisztezett szakajtóban, vagy lisztezett konyharuhával kibélelt kosárba teszem és egy nagyobb nylont húzok rá. Szobahömérsékleten kelesztem 2-4 órán keresztül, attól függöen, hogy mennyire gyorsan kel a tészta. Ez egy kicsit még nehezen megy nekem is, mert az élesztövel készült kenyereknél egyértelmübb a megkelt állapot, mint a kovászos kenyereknél.
5. A sütöt felmelegítem közben 250 fokra, kövel vagy tepsivel együtt, attól függöen, hogy min szeretném sütni a kenyeret. A sütö aljába teszek egy kicsi fém tálba vizet, ez gondoskodik a gözösítésröl sütés közben.

A megkelt tésztát sütöpapírra borítom, tetszölegesen egy pengével bemetszem, mintázom a kenyeret, majd a forró tepsire húzom papírral együtt, és sütöbe teszem.
15-20 percet sütöm 250 fokon, ezalatt szépen megemelkedik a tészta és eléri végleges formáját, majd leveszem a höt 200 fokra, és így sütöm további 30-35 percig. Nem szeretem a nagyon barnára sütött kenyeret, ezért ügyelek rá, hogy inkább világosabb barna maradjon.
A képen látható cipók 1,5 adagból készültek.

Jó sütögetést és jó étvágyat kíván! 


1 megjegyzés:

József írta...

Köszönöm szépen a receptet már második alkalommal készítettem el és mindig sikerül. Üdvözlettel Jóska