12 október, 2015

Rouladen, göngyölt hús vagy hústekercs (német recept)

Ezt az ennivalót is Németországban ismerhettem meg, gyakran nem fordul elö nálunk, nem azért mert nem szeretjük, hanem inkább, mert egy kicsit idöigényesebb, mint egy rántott hús.

Hozzávalók: személyenként 1 szelet (200 grammos) marhahús felsálból
                                              2-3 vékony szelet bacon
                                  továbbá
                                               1 üveg csemegeuborka, 
                                               3-4 fej vöröshagyma
                                              mustár, só bors
                                              1-2 szál sárgarépa, petrezselyem, 
                                              2-3 cikk fokhagyma
                                              1 kis darab zeller

a húst kiteregetem, megkenem vékonyan mustárral, só, bors, bacon szalonna 2-3 csík, a hús nagyságától függ,

a hagymát és a savanyú. uborkát vékony szeletekbe, vagy apróra szoktam vágni, de van aki az ubit csíkokban teszi bele, feltekerem,  hústüvel, vagy fogpiszkálóval megtüzöm.


Forró zsíradékban körbe megkapatom, a visszamaradt zsíradékba az apróra vágott répát, petrezselymet, hagymát fokhagymát megpirítani, majd felöntöm vízzel azt füszerezem, készíthetö sütöben is vagy a fözölapon, lényeg, hogy le legyen fedve mindkét esetben, villával kell ellenörizni a hús puhaságát, mert az sem jó, ha nagyon puha lesz, másrészt a marhahúsnál soha nem lehet tudni pontosan mennyi idöt igényel (1 óra az biztos, ettöl csak több lehet).


Amikor a hús megpuhult, kiszedem a léböl, a levet leszüröm és 1-2 kanál rizsliszttel, liszttel
besürítem, nem kell nagyon sürüre, de azért ne víz legyen.



Nokedlivel, szélesmetéltel, de akár zsemlegombóccal is lehet tálalni.

Jó étvágyat kíván hozzá! 

Nincsenek megjegyzések: