13 október, 2015

Csalamádé, ahogy nekünk ízlik


Mondhatom évek óta kísérletezem csalamádé készítéssel, hogy végre eltaláljam azt az ízvilágot, ami nekünk ízlik. Azt hiszem, hogy most sikerült, se nem édes, se nem savanyú, pont olyan, amilyennek lennie kell.

Hozzávalók: összesen 6 kg friss zöldség, tetszés szerinti összetételben,
                       nálam kb.2,5 kg káposzta
                                       1 kg vöröshagyma
                                       1 kg paprika
                                       1 kg uborka
                                       0,5 kg sárgarépa

                                       3 dl 20 %-os ecet
                                      80 dkg cukor
                                        8 dkg só
                                        1 kávés kanál nátriumbenzonát
                                        1 kávés kanál borkénpor

A zöldségeket, megtísztítom, és legyalult egy nagyobb edénybe, nálam ez már egy kádacska volt, amit igazából a mosott ruháknak használok, de semmi más edényem nem volt, ami alkalmas lett volna erre a célra.
A legyalult zöldségekre rászórom a cukrot és a sót, a két tartósítószert és ránöntöm az ecetet is, majd az egészet jól összekeverem, nem kell nyomkodni, mert magától fog levet ereszteni.
Így hagyom állni egy éjszakát, másnap még egyszer, kétszer átkeverem és elözöleg kimosott üvegekbe töltöm, nagyobb részt kicsikbe, ami éppen egyszerre elfogy nálunk.
Az idei adag 1,5 szeresre sikeredett, és a képen látható mennyiség lett belöle.

Jó étvágyat kíván hozzá! 


Nincsenek megjegyzések: