01 március, 2015

Narancsos túrókrém torta


Jenniferem 17 éves lett, ez a torta készült szülinapjára, vagyis az azt követö hétvégére, mert szegénykémnek hétföre esett a szülinapja, aminek nem igazán örült, nade ez van, a naptárt nem lehet mindenkihez igazítani.

Hozzávalók: 5 db tojás
                     12,5 dkg cukor
                     1 teáskanál sütöpor
                     12,5 dkg finomliszt
Túrókrém: 60 dkg túró áttörve
                  60 dkg natúr joghurt
                  15 lap zselatin
                  20 dkg cukor
                    2 csg. vaníliás cukor
                    1 dl narancslé
                    1 citrom reszelt héjja, egészen finomra reszelve
                    1 csipetnyi tonkabab reszelék (elhagyható)
Narancsréteg: 2 narancs kifilézve + az ebböl kijövö narancslé
                       kb. 0,5 dl narancslé hozzá
                       1 evökanálnyi cukor
                       3 lap zselatin
Díszítéshez: 2-3 dl tejszín
                     1 csg. habfixáló
                     1 csg. vaníliás cukor
                     1 narancs
                     kész csoki dekó
1. a piskótához a tojást és a cukrot 4-5 percig folyamatosan keverve habbá verem, nem választom szét a tojást, majd az átszitált lisztet összekeverve a sütöporral apránként hozzáadom egy 26 cm-es sütöformába öntöm (amit elözöleg zsiradékkal kikenek és belisztezek)  elömelegített 190 fokos sütöben 20-22 perc alatt készre sütöm, rácson hagyom kihülni.
2. Ha kihült a tészta egy nagy késsel 4 rétegre vágom óvatosan, hogy nem szakítsam át a lapokat.
3. A narancsot kifilézem a kezemben maradó részt jól kinyomom, mert a levére is szükségem
van, a narancs húst egy kicsit felaprítom
A zselatint egy kicsi tálban felpuhítom, majd a vizet leöntöm róla és nagyon kevéske vizet (kb. 2 evökanálnyit) teszek hozzzá és nagyon alacsony höfokon felolvasztom, a narancsléböl belekeverem 2-3 evökanálnyit, majd ezt hozzákeverem a többihez, félreteszem, a gyömölcsszelésítéséhez mindig több idöre van szükség, mint a túróskrémnek.
4. A túrót át kell törni, én német túrót használok, így erre nem volt szükség, összekeverem a joghurttal, cukrokkal és a többi hozzávalóval, a zselatint ugyanúgy készítem, mint
a narancsréteghez, csak valamennyivel több víz kell hozzá, mivel több a zselatin.
5. A tortalapot tortagyürübe teszem az elsöt és amikor már a túrókrémem kezd sürüsödni (remélhetöleg a narancsréteg is már olyan állagú) akkor kezdem összeállítani a tortát.
6. A rétegek: tortalap,
                      túrókrém,
                      tortalap,        
                      vékony túrókrém,
                      narancsréteg,
                      vékony túrókrém,
                      tortalap,
                      túrókrém,
                      tortalap, és a tetejét a maradék túrókrémmel bevontam, majd hütöbe,
                      vagy hüvös helyre tettem éjszakára, másnap díszítettem.
A tejszínt habbá verem a hozzávalókkal, és díszítem.
Ez mindenkinek tetszés szerint, az enyém most ilyenre sikerült.
A díszítéshez a narancsot újra kifilézem, így kerül a torta tetejére.

Jó nasizást kíván!




5 megjegyzés:

Piroska írta...

Nagyon finom lehetett! Boldog szülinapot kívánok.

Katalin Rigó írta...

Köszönöm Piroska! :)

Magdi Gyuricza írta...

Szia!

A lapzselatin mennyiségét meg tudnád adni grammban?

Köszönöm szépen! :)

Katalin Rigó írta...

Kedves Magdi!
6 lap zselatin 9 g, ehhez viszonyítva számítsd :)

Magdi Gyuricza írta...

Köszönöm szépen! :)