30 október, 2014

Szezámmagos diós bucik


Egy olyan zsömlét kerestem, amit éjszakai kelesztéssel tudok reggel megsütni, hát erre bukkantam, most már másodjára sütöttem, kis változtatásokkal, és ma kivételesen nem éjszakai kelesztéssel.
Az eredeti recept mogyoróval készült, én dióval készítettem.

Hozzávalók: 50 dkg BL 80-as liszt
                       3 dl víz
                       4 dkg aktív rozskovász
                       1 dkg méz
                       4 dkg durvára vágott dió
                       2 dkg friss élesztö (éjszakai kelesztésnél csak 1,2 dkg)
                       1 dkg só
                       3-4 dkg kacsazsír, vagy másfajta vagy éppen vaj
                       2 EK burgonyapehely
                       csipetnyi aszkorbinsav
                       1 dkg árpamaláta (elhagyható)
                        szezám- és lenmag a szóráshoz

1.A hozzávalókból tésztát dagasztottam, kiolajozott kelesztötálban duplájára kelesztettem,
ami kb.1 óra volt.
2. A megkelesztettet tésztát 10-12 részre osztom és az alábbi fotó szerint megformáztam.

3. Enyhén megpermetezem vízzel és megszórom a magokkal.
    (éjszakai kelesztés esetében itt a tepsit belehúzom egy nagy reklámszatyorba, vagy tiszta szemetes     zacsiba és vagy hütöbe, vagy pedig ha kint elég hüvös van, akkor kiteszem /én a melegházban tettem/ mert ott pontosan ideális volt a hömérséklet, kb. 5-6 fok persze nyáron ez nem müködik)
4. Kb. 40 percet kelesztettem, közben a sütöt elömelegítetem 230 fokra, és egy kis tálkába teszek vizet, a gözösítés végett, A bucikat hosszában bemetszettem és 22-24 perc alatt készre sütöttem.
Rácson hagytam öket kihülni.
Ezen a képen az éjszakai kelesztéssel készült látható, ez talán nem olyan fényes, és kicsit tömörebb volt a tésztája, de finom. Fontos, hogy az éjszakainál az élesztö mennyisége kevesebb legyen, ahogy a hozzávalókban írtam.

Jó étvágyat kíván hozzá!



                     
                   

3 megjegyzés:

helen írta...

Fantasztikusan nez ki! Ha kicsit korabban talalom meg...Akkor ma nem sima teljes kiorlesu zsomleket sutnek. Nade miutan az elfogyott... :D

Koszi szepen, hogy megosztottad!

Katalin Rigó írta...

Köszi szépen, örülök, hogy tetszik, és elárulom, hogy nagyon finom is, másnapra is tökéletes, mert jó puha marad. :)

gionetta írta...

Ez a bucika nagyon jól néz ki! :-)) Szerintem hamarosan lekoppintom. Szeretném ezentúl hétvégén meglepni a családot valami finomsággal, mert mióta dolgozom, csak a kéthetenkénti kemencés kenyér jut "szegényeknek" ;-D