20 október, 2013

Török kenyér - Fladenbrot



Mindig is érdekeltek más nemzetek ételei, így a Török Kebab is, csak hogy öszinte legyek nem szívesen veszek tölük, mert nem ragad meg a "tisztaságuk".
Mióta boldog tulajdnosa vagyok egy Thermomixnek nagyon sok receptet sikerült gyüjtenem, amit eddig nem ismertem, így sikerült megszereznem ennek a Török kenyérnek is a receptjét.

Hozzávalók: 40 dkg BL-80-as liszt
                     10 dkg rétesliszt
                       3 dl langyos víz
                       2,5 dkg olívaolaj
                       2,5 dkg sertés zsír, vagy vaj
                       1 teáskanálnyi cukor
                       1,5 teáskanálnyi só
                       2 dkg friss élesztö
                       1 evökanál burgonyapehely
                       1 teáskanál 5%-os ecet

              2-3 Evökanál tej a kenéshez, szezámmag és feketekömény a szóráshoz

A hozzávalókból tésztát dagasztunk, ha esetleg igényli még egy kevés lisztet lehet hozzáadni.
1 órát kelesztjük, (ha idöm engedi, akkor félidöben mindig átgyúrom) majd lisztezett felületre borítjuk, a 5-6 egyenlöre részre osztjuk, én 6 felé osztottam, de legközelebb csak 5 felé fogom, akkor 180 g-os tésztákat kapok. Kis gombócokat formázok belöle és hagyom kb. 10 percet pihenni.
Sütöpapírral kibélelt tepsi teszem öket és a kezemmel laposra nyomom, így el is fog terülni egy kicsit, Duplájára kelesztem, kb. 40-50 perc alatt, közben bekapcsolom a sütöt 220 fokra elömelegítem. A tésztába az ujjammal egyenlö távolságba mélyedéseket csinálok, és bekenem tejjel, majd megszórom a magokkal, jól befújom vízzel, hogy szinte áll a víz a tepsibe, és a forró sütöbe teszem, amit visszaveszek 200 fokra, igy sütöm 20-25 percig, sütöfüggö, mindenki maga ismeri a sütöjét :)
              



Türkisches Fladenbrot

Zutaten: 400 g 550 Mehl
              100 g Wiener Greissler (doppel-griffiges Mehl)
              300 ml lauwarmes Wasser
                25 g Olivenöl
                25 g Schweinefett oder Butter
                  1 TL Zucker
                  1,5 TL Salz
                20 g frische Hefe
                  1 EL Kartoffeln Flocken (geht auch Kartoffelbrei von der Tüte)
                  1 TL 5 % Essig

2-3 EL Milch zum bestreichen, Sesam und Schwarzkümmel zum bestreuen.

Von Teig zutaten ein Hefeteig herstellen, und 1 Stunde gehen lassen.
Auf ein bemehlte Fläche stürzen und 5-6 Stücke teilen, und kleine Kugeln formen, danach etwa 10 Min. in Ruhe lassen. Auf ein Backpapier belegtes Blech verteilen, und mit den Hände flach drücken, und 40-50 Min. erneut gehen lassen. In zwischen das Backofen auf 220 ober-Unterhitze aufheizen.
Dann mit den Finger in Abstände kleine Mulde machen und mit Milch bestreichen und mit den Samen bestreuen, und gut mit Wasser bespritzen.
Offen hitze auf 200 Grad zurück schallten und den Fladenbrot 20-25 Min. fertig backen. 

Gutes Gelingen wünscht! Katica

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta és finom lehet! Érdekes laposnak tűnik és mégis megtudtad tölteni. Tetszik a recepted!

Katalin Rigó írta...

Köszönöm Éva, ha el akarod készíteni, akkor inkább 5 db-ra oszd a tésztát, már így utólag inkább úgy csináltam volna :)