02 október, 2013

Rétes, ahogy mi szeretjük



5 éve boldog tulajdonosa vagyok egy Thermomix-nek, ami nélkül már nem tudnám elképzelni a konyhámat. Aki ismeri biztos tudja miért írom ezt. Mikor megvettem, megrendeltem vele a hozzájáró magazint, ami 2 havonta jelenik meg, és ezek közül az egyikben volt ez a rétes recept, ami azóta nagy kedvencünk lett.
Mennyiségek gramm-ban!!!
Hozzávalók a tésztához: 525 g finomliszt
                                          30 g rétesliszt
                                            2 db tojás
                                          60 g étolaj
                                        180 g langyos víz
                                          15 g 5 %-os ecet
                                            1 csapott teáskanálnyi só
                                               kevés étolaj a tésztát lekenni
                                          kb. 8 dkg olvasztott vaj a tésztát meglocsolni és lekenni

Hozzávalók a morzsához: (komplett elhagyható, de én ezzel készítem)
                                          120 g cukor
                                          100 g örölt mandula, vagy darált dió, vagy 50 g darált mák   
                                          150 g finomliszt
                                          120 g vaj, vagy Rama
                                                    csipetnyi só

Rétes töletelék bármi lehet, én most almával és szilvával töltöttem, pontos mennyiséget nem mértem, de mutatja magát, hogy mennyi tölteléket bír el, lásd a képeket.

1. A rétes tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, egy picikével lágyabb lesz, mint az a tészta, amit házi tésztának szoktak gyúrni. A tésztát három egyenlöre részre osztom és kis gombócokká formálom, majd lekenem olajjal és kb. fél órát hagyom  letakarva pihenni.
2.Ezalatt elkészítem a morzsa tésztáját és a tölteléket.
3. A morzsa tésztából linzer állagú tésztát készítek, és 3 egyenlöre részre osztva hütöbe teszem.
4. Egy belisztezett konyharuhára húzom szét a rétes tésztát, egy gombócot kb. 40x50 cm-es téglalap alakra, a mostani tésztám nagyon jól hagyta magát húzni, sehol egy lyuk nem lett, remélem Nektek is ugyanilyen jó lesz :)
 

 
 5. A tésztát meglocsolom egy kevés olvasztott vajjal, majd rászórom a tölteléket, és ráreszelem a morzsát, majd feltekerem.
                                    

6. Sütöt elömelegítem 180 fokra, a maradék olvasztott vajjal lekenem a réteseket és kb. 40 percig sütöm. Esetleg sütés vége elött 10 perccel meg lehet kenni még egyszer olvasztott vajjal, de nem szükséges.

 

Vanília sodóval tálalom, de anélkül is nagyon finom.

Sok sikert, és jó étvágyat kíván!

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Ezt mindenképpen ki fogom próbálni:) Anyukám még úgy húzta a rétest az asztalon, olyan volt, mint egy terítő:)

Katalin Rigó írta...

Én is olyanra emlékszem,de én nem hagyom egyben a tésztát, hanem ilyen kicsiket készítek, és sokkal könnyebb vele dolgozni, nem igényel olyan nagy helyet, és a tészta is csodás, imádok vele dolgozni egy-kettöre készen van, nekem tovább tart az elökészítés, mint maga a "húzás" :) Sok sikert hozzá.