Most ezt a rebarbarás tortát készítette el nekünk kóstolónak a Tanácsadó, hogy mennyire ízlett, hát ennyire, hogy hétvégére el is készítettem.
Ez egy ilyen kívülről "csupasz" tortácska, de azt mondják, hogy ez a divat :)
Kicsit macerásnak tünik, de viszonylag gyorsan elkészíthető, csak kell hozzá egy kis időbeosztás.
Hozzávalók: 4 db tojás
16 dkg cukor
16 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál kakaópor (cukormentes)
A töltelékhez: 5 dkg vaj
50 dkg rebarbara (már megpucolt állapotban ennyi)
4 evőkanál cukor
1,5 dl víz
3 dkg étkezési keményítő, vagy pudingpor
Díszítéshez, illetve töltelék:
500 ml tejszín
2 csg. habfix
5 dkg cukor
5 dkg vaj
5 dkg hasított mandula, vagy valami hasonló
1. Először a tölteléket készítettem el, a rebarbarát megpucoltam, a vajat megolvasztottam, rá a rebarbarát, és a cukrot, kb. 5-6 percig hagytam párolódni folyamatosan kevergetve. A keményítőt feloldottam a vízben és hozzáöntöttem, összerottyantottam, féltetettem, teljesen ki kell hűlnie.
2. A sütőt előmelegítettem 175 fokra, a tojást a cukorral habbá verem, fontos, hogy minimum 4 percig verjük a habot, akkor lesz jó tartása (a piskóta tekercsnél is így készítem), majd óvatosan beleforgatom a sütőporral elkevert lisztet, a formát vékonyan megkenem vajjal, és belisztezem, beletöltöm a masszát, és kb. 2-3 evőkanálnyit visszatartottam, ahhoz hozzákevertem a cukormentes kakaót, és a képen láthatóan elosztottam a tetején, majd egy villa segítségével összekevertem.
30 perc alatt készre sütöttem, ezt is hagytam kihűlni.Ezt a két munkafolyamatot már tegnap elkészítettem, így volt ideje mind a rebarbarának, mind a piskótának kihűlnie.
3. A piskótalapot ketté vágtam, a vastagabb rész maradt alul, a tetejét egy 16 cm átmérőjű
formával kiszúrtam, és a kiszúrt részt egy késes aprítóba morzsává daráltam.
4. A vajat egy teflonban megolvasztottam, hozzáadtam a cukrot és a mandulát, enyhén megpirítottam, majd belekevertem a piskóta morzsát, egy párszor átforgattam, egy lapos tányérra borítva hagytam ezt is kihűlni.
5. A tejszínt a habfixálóval habbá vertem, a rebarbara tölteléket rákentem az alsó lapra, erre jött egy réteg tejszín, ami díszítéshez kellett annyit tettem belőle félre. Majd a tetejét rátettem és így ment a hűtőbe 2 órára, a mandulás morzsát, ami nagyon finom ropogós lett, a közepébe töltöttem, tejszínnel díszítettem és így tálaltam.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése