Kedvencünk a mákos kalács, ezért ha választani kell, akkor ez készül, inkább, mint diós. Most egy kedves Ismerősöm (Horváth Beatrix) jóvoltából hozzájutottam friss termelői mákhoz, abból készült a mai koszorú.
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
2,4 dkg friss élesztő
4 dkg puha vaj
4 evőkanál porcukor
1 csg. vaníliás cukor
1 db egész tojás
csipetnyi só
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
Mákos töltelék: 22 dkg darált mák
15 dkg cukor
1 dl meleg tej
1 csg. vaníliás cukor
1 teáskanálnyi reszelt citromhéj
Diós töltelék: 18 dkg darált dió
12 dkg cukor
1 csg. vaníliás cukor
resztelt citromhéj
50 ml meleg tej
Cukormáz: kb. 7-8 dkg porcukor és citromlé
1. A tojást felütöm 1 evőkanálnyi tejjel jól elkeverem, annyit hagyok belőle, hogy le tudjam majd kenni a tésztát. (valahol mindig zavar, ha 1 tojást "elpocséklok" a kenésre, mert általában nem kell annyi)
2. A tészta hozzávalóiból egy lágy hólyagos tésztát dagasztok, majd 20 percig hagyom pihenni,
utána újra átgyúrom, 30 percig kelesztem, ezek az idők nagyon melegben rövidülnek, hidegben tovább is tarthat.
3. Közben elkészítem a tölteléket. A tejet felmelegítem, a többi száraz hozzávalót összekeverem, a meleg tejet hozzáöntöm, félre teszem. A diótöltelékkel ugyanígy járok el.
4. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, majd megkenem a töltelékkel és feltekerem, mint a bejglit, a képen látható módon hosszában kétfelé vágom és összecsavarom, próbálva, úgy, hogy a töltelékes rész mindig felül legyen, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, koszorú alakra igazítom.
.
6. Egy pár evőkanál tejet és egy diónyi vajat összemelegítek, és 30 perc után ezzel meglocsolom a sülő tésztát, ettől szaftosabb lesz, és nem szárad ki olyan gyorsan.
7. A porcukrot elkeverem annyi citromlével, hogy sűrű massza legyen, mikor kiveszem a kalácsot a sütőből azonnal lekenem ezzel a cukormázzal és hagyom kihűlni.
Még másnap is finom, mert a töltelék és a cukormáz nem hagyja kiszáradni a tésztát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése