19 november, 2014
Szlovák kifli
Kíváncsian keresek, és találok is mindig új recepteket, erröl a kifliröl régi emlék jutott eszembe, amikor gyerekként átjártunk Szlovákiába vásárolni és az ott levö gyorsétteremben ebédeltünk savanyúkáposzta leveset, vagy hasonlót és ilyen kiflit ettünk hozzá. Nem rég a FB kenyeres csoportban találtam erre a receptre, amit nagyon szépen köszönök Sándor Marinak és Zuzana Falbovának, én egy kicsit átalakítottam, de nagyon finom lett még 3. nap is ehetö, finom.
elötészta: 75 g aktív rozskovász,
60 g víz,
1,5 dkg élesztö,
80 g BL 80 liszt összegyúrtam és hagytam kb. 2 órát,
majd hozzájött a többi:
4 dkg kacsazsír, vagy olíva olaj, vagy egyszerü étolaj
1 mokkáskanál cukor,
1 dkg só,
2 EK Burgonyapehely,
1 csipet aszkorbinsav
1 EK étolaj,
150 ml író,
150-160 ml víz
50 dkg BL 80-as liszt
Az összes hozzávalóból egy selymes tésztát dagasztottam, amit hagytam kb. egy órát kelni,
majd 12 egyenlö részre osztottam kicsit meggömbölyítettem és hagytam kb. 10 percet pihenni.
Oválisra nyújtottam a tésztát és feltekertem kiflinek, nem hajlítottam, hagytam egyenesre.
Ezután kelt kb. 40 percet közben már bekapcsolom a sütöt, hogy felmelegedjen, 230 fokra, és egy kicsi edénybe teszek bele vizet, az gondoskodik a gözröl.
20 perc alatt készre sütöttem öket.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Eredeti recept:
A kifli így készült: 50 dkg BL 55-ös liszt, 3 dl krumpli főzőlé (víz is jó), 20 dkg öregtészta (el is maradhat, de akkor az élesztőt meg kell picit emelni!), 4 dkg olivaolaj (vaj, zsír, bármi) 1 púpos teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 teáskanál sikér (enélkül is finom) 1,5 dkg élesztő. 200 fok, jó gőzös tepsiben, sütőlapon, bespriccelve sült.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése