23 november, 2016

Karamellizált vörösborban párolt lilahagyma

Egy Sztárszakács Stefen Henssler könyvében láttam ezt a receptet, ami elsö ránézésre azt mondta, hogy el kell készítenem, és nem csalódtam benne, mert nagyon finom.
Nagyon jó kiséröje egy buronyapürének vagy rizsnek rántott hús mellé, de kedve szerint mindenki próbálkozhat más variációkkal is.
Hozzávalók:  5 dkg kristálycukor
                    20 dkg lilahagyma
                      2 dl  félédes vörösbor
                      3 dkg vaj
                      1 csapott teáskanál keményítö
                      0,5 dl víz
                      só, bors, fahéj,
                      1 teás kanál apróra vágott pertrezselyem

1. A hagymát apró kockákra vágom.
2. A cukrot lassú tüzön megolvasztom, enyhén karamellizálom, hozzáadom a lilahagymát,
    2-3 percig párolom, míg a karamellizált cukor teljesen feloldódik.
3. Hozzáöntöm a bor felét és kb. 5 percig párolom, és hozzáadom a vajat is.
4. A keményítöt összekeverem a vízzel, ezt is hozzáöntöm, hagyom felrottyanni, majd a
maradék bort is hozzáöntöm,és az apróra vágott petrezselymet is; sóval, borssal és fahéjjal ízesítem, egyszer összerottyantom és kész.
Ha túl sürü, akkor kevés borral vagy vízzel hígítom.

Kicsit szokatlannak tünö ízvilág, de nagyon jól harmonizál a hozzá tálalt étellel, nekünk nagyon bejött.

Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: