27 szeptember, 2015

Simit, török szezámmagos gyürü


Törökországban nyaraltunk az idén, és persze onnét sem jöhettem haza üres kézzel, sok arpóság mellett megkóstoltam egy érdekes péksüteményt, amit Törökországban az utcán is árulnak és Simit (Szimit kiejtve) névre hallgat, néhány helyen olvastam, hogy ez a péksütemény a német perec Török módra. Amióta hazajöttünk bújtam a netet, hogy hol találok hozzá megfelelö receptet, azt hiszem sikerült megtalálni, ezért most gyorsan meg is osztom veletek.

Hozzávalók 10 db-hoz 60 dkg finomliszt
                                       3 dkg friss élesztö
                                       125 ml étolaj
                                       3 dkg cukor
                                       125 ml langyos víz
                                       125 ml langyos tej
                                       1,5 dkg só
                                       1,5 dkg árpamaláta liszt (elhagyható)

          "Fürdetéshez"   Szölöszirup (Török üzletböl sikerült beszereznem, ha ez nincs, akkor
                                                         helyettesíthetö egy tojás felvert fehérjével, egyik receptben
                                                         olvastam, hogy ezzel készítették)
                                   Szezámmag böségesen

1. A tészta hozzávalókból egy selymes, nem túl puha tészta készült, amit hagytam kb. 1 órát kelni.
2. Közben a szezámmagot enyhén megprirítottam, hagytam kihülni.
3. a szölöszirupból egy jó evökanálnyit felhígítottam vízben, de talán legközelebb több kell belöle.

4. A tésztát 10 részre osztottam kb. 100 grammosak lesznek, a képeken látható módon megformáztam




(amit még persze gyakorolnom kell) a szölöszirupos vizet fellangyosítottam, megmártottam benne a megformázott gyürüket és egy kicsit rácson hagytam lecsöpögni, majd a szezámmagba forgattam és sütöpapírral bélelt tepsibe tettem öket, tepsinként 5 db-ot, kelni csak annyi idöt kelt, míg a sütö bemelegedett, a 2. tepsi kelt, addig, míg az elsö készre sült, de nem sok különbséget érzékelek a kettö között.
5. A sütöt elömelegítettem 220 fokra,(de ez minden sütönél más lehet, átalában amelyik recept 200 fokot ír,az én sütömnél kell a 220 fok)
6. Enyhém befújtam a gyürüket vízzel és 20 perc alatt készre sütöttem öket.

Szendvicsnek, vagy csak egyszerüen bemajszolni nagyon finom.
A törökök fekete teával fogyasszák.

Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: