27 szeptember, 2015

Simit, török szezámmagos gyürü


Törökországban nyaraltunk az idén, és persze onnét sem jöhettem haza üres kézzel, sok apróság mellett megkóstoltam egy érdekes péksüteményt, amit Törökországban az utcán is árulnak és Simit (Szimit kiejtve) névre hallgat, néhány helyen olvastam, hogy ez a péksütemény a német perec Török módra. Amióta hazajöttünk bújtam a netet, hogy hol találok hozzá megfelelő receptet, azt hiszem sikerült megtalálni, ezért most gyorsan meg is osztom veletek.

Hozzávalók 10 db-hoz 60 dkg finomliszt
                                       3 dkg friss élesztő
                                       125 ml étolaj
                                       3 dkg cukor
                                       125 ml langyos víz
                                       125 ml langyos tej
                                       1,5 dkg só
                                       1,5 dkg árpamaláta liszt (elhagyható)

          "Fürdetéshez"   Szőlő szirup (Török üzletből sikerült beszereznem, ha ez nincs, akkor
                                                         helyettesíthető egy tojás felvert fehérjével, egyik receptben
                                                         olvastam, hogy ezzel készítették)
                                   Szezámmag bőségesen

1. A tészta hozzávalókból egy selymes, nem túl puha tészta készült, amit hagytam kb. 1 órát kelni.
2. Közben a szezámmagot enyhén megpirítottam, hagytam kihűlni.
3. a szőlő szirupból egy jó evőkanálnyit felhígítottam vízben, de talán legközelebb több kell belőle.

4. A tésztát 10 részre osztottam kb. 100 grammosok lesznek, a képeken látható módon megformáztam




(amit még persze gyakorolnom kell) a szőlő szirupos vizet fellangyosítottam, megmártottam benne a megformázott gyűrűket és egy kicsit rácson hagytam lecsöpögni, majd a szezámmagba forgattam és sütő papírral bélelt tepsibe tettem őket, tepsinkként 5 db-ot, kelni csak annyi időt kelt, míg a sütő bemelegedett, a 2. tepsi kelt, addig, míg az első készre sült, de nem sok különbséget érzékelek a kettő között.
5. A sütőt előmelegítettem 220 fokra,(de ez minden sütőnél más lehet, általában amelyik recept 200 fokot ír, az én sütőmnél kell a 220 fok)
6. Enyhém befújtam a gyűrűket vízzel és 20 perc alatt készre sütöttem őket.

Szendvicsnek, vagy csak egyszerűen bemajszolni nagyon finom.
A törökök fekete teával fogyasszák.

Jó étvágyat kíván hozzá!

Nincsenek megjegyzések: