06 július, 2015

Mangoldos burgonya


Pár éve Horvátországban nyaraltunk és egy étteremben vegyes tengeri herkenytüs tálat rendeltünk,ehhez volt a a köret. Ott ettünk elöször mangoldos burgonyát.
 Azóta minden évben szórok egy kevés magot a fólia egyik sarkába és egész nyáron folyamatosan van magoldom, úgy nö, mint a sóska, csak nagyobb levelei vannak.
Tegnap "szüreteltem" le az elsö adagot.

Mennyiségeket nem igazán tudok írni, mert nem szoktam mérni,ha köretnek burgonya készül, csak úgy  találomra.
Szükséges hozzávalók: Burgonya szükség szerint
                                      Mangold egy jó nagy csokor
                                      étolaj, vagy kacsazsír
                                      só,bors, fokhagymagranulát

A mangoldot megmosom és lehúzom a középsö vastag szárról, minél hamarabb a szedés után, míg nem hervad meg. Még egy kicsit összevágom, majd olajon vagy az utóbbi idöben szívesebben zsíron megpárolom, nagyon összeesik, szinte mint a sóska.
Ízesítem sóval, borssal és egy kevés fokhagymagranulátummal, és addig párolom, míg visszasül zsírjára.
A burgonyát közben szokásos módon kockára vágva, enyhén sós vízbe megfözöm, majd leöntöm róla a vizet, és a mangoldhoz keverem.
Ha szükséges ízesítem még sóval és borssal, még magában is nagyon finom, de általában valamilyen hús mellé tálalom köretként.

Jó étvágyat kíván hozzá!

1 megjegyzés:

Olgis írta...

Nagyon ígéretes, el fogom készíteni. Nálam is van mangold a kertben, piros és zöld nyelű.