21 november, 2013

Stollen, német karácsonyi kalács

 Mikor kismama voltam, akkor ettem elöször Stollent, de nekem annyira ízlett, azóta is próbálom azt azt ízt elövarázsolni, de olyan talán soha nem lesz, mert akkor egyszerüen nagyon jól esett.
Ezt a kalácsot már novemberben kezdik sütni Karácsonyra, azt mondják, a jó Stollennak állnia kell 3-4 hetet, én most már nem sütöm ilyen hamar, elég Mikulás tájékán is sütni, mert akkor is nagyon finom.
Hozzávalók: (figyelem g-ban megadott mennyiségek!) 1 db 1,5 kg-os nagy Stollen lesz belöle, ettöl nagyobbat nem szabad házi sütöben sütni (így van a receptben),de aki gondolja inkább süssön 2 db kisebbet, az is böven elfér egy tepsin.

500 g finomliszt (most BL-80-nal sütöttem)
50 g friss élesztö
Kb. 150 ml tej
100 g cukor
½ citrom reszelt héjja
10 g só
30 g sertészsír
200 g vaj
30-40 g kandírozott citrom-  vagy narancshéj
60 g mandula durvára vágva (a barna héj nélkül, és kicsit megpirítva, mert úgy még finomabb)
250 g mazsola
10-15 csepp Keserümandula aroma

4-5 cl rum (én fehéret használtam, mert az nem színezi a tésztát)
200 g marcipán (amit az Aldiba lehet kapni Marcipán Rohmasse)

Kb. 1 dl rum a mazsola "áztatáshoz"

100 g vaj és kb. 100 g porcukor sütés utáni kenéshez és szóráshoz

1. A hozzávalókat elözö nap a konyhába rakni, hogy közel szobahömérsékletüek legyenek.

2. A mazsolát elözö nap egy tálkába rumba áztatjuk, néha nem árt átforgatni, hogy mindegyik mazsolaszem át tudjon puhulni.

3. A mandulát lassú tüzön megpörköltem. A száraz hozzávalókat, a mazsola kivételével egy kelesztötálba összekeverjük, a közepében egy kis mélyedést “túrunk”, ide öntjük a langyos tejet és belemorzsoljuk az élesztöt, ezt hagyjuk felfutni.

4. Mikor az élesztö felfutott hozzáadjuk a vajat és a zsírt és tésztát dagasztunk, mikor a tészta jól összeállt beledolgozzuk az elötte lecsepegtetett mazsolát.




5. 2 órát hagyjuk kelni, de nem túl meleg helyen, hogy a zsiradék nehogy kiolvadjon a tésztából.

6. A sütöt elömelegítjük 180 °C-ra (alsó-felsö fütés).Kelesztés után lisztezett felületre borítjuk a tésztát kb. 30x25 cm nagyságúra ellapogatjuk a kezünkkel, úgy mint a kenyérformázásnál. Aki szereti itt tehet a tésztára vékonyra elnyújtott marcipánt, majd feltekerni úgy mint a beiglit, aztán egy kicsit a tetejét ellapogatni kézzel, majd egy valamilyen segítöeszközzel, ahogy a képen látható , az egyik oldalát hosszában lelapogatni, de nem túl laposra, eztután sütöpapírral kibélelt tepsibe rakjuk 1 órát sütjük, ha az utólsó 15 percben már elég barna lenne a teteje, le kell takarni alufóliával.




7. A vajat megolvasztani, a sütöböl kivesszük a készre sült kalácsot, óvatosan rakjuk egy rácsra és azonnal kenjük többször át az olvaszott vajjal, majd jó vastagon szórjuk meg porcukorral.

8. Hagyjuk jól kihülni, minimum 6 órát, én most éjszakára a konyhapulton hagyom, majd alufóliába 2 rétegesen becsomagolom és száraz hüvös helyen hagyjuk átérlelödni, ha lehet ne nagyon kapjon levegöt, mert kiszárad. A németek azt mondják 1 hónapig állhat, de van aki megvágja sütés, hülés után. Ez rátok van bízva.





Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá!


Forrás:

4 megjegyzés:

marisz57 írta...

Ej, de jól mutat! Csak finom lehet az ilyen kívánatos kalács.
Nagyon ügyes vagy!

Unknown írta...

Katica, akkor kezdhetjük az elkészítését? ;)

hajnalka írta...

Olyan kérdeésem lenne :a 200gr marcipán kerül kinyujtva a tésztára??
Köszönöm elöre is a választ! :)

Katica Konyhája írta...

Kedves Hajnalka! Igen a marcipánt elnyújtom, amennyire lehet, és az ellapogatott tésztára terítem, majd feltekerem, mint a beiglit! A receptben, a 6. pontnál van leírva :)