5 éve boldog tulajdonosa vagyok egy Thermomix-nek, ami nélkül már nem tudnám elképzelni a konyhámat. Aki ismeri biztos tudja miért írom ezt. Mikor megvettem, megrendeltem vele a hozzájáró magazint, ami 2 havonta jelenik meg, és ezek közül az egyikben volt ez a rétes recept, ami azóta nagy kedvencünk lett.
Mennyiségek gramm-ban!!!
Hozzávalók a tésztához: 525 g finomliszt
30 g rétesliszt
2 db tojás
60 g étolaj
180 g langyos víz
15 g 5 %-os ecet
1 csapott teáskanálnyi só
kevés étolaj a tésztát lekenni
kb. 8 dkg olvasztott vaj a tésztát meglocsolni és lekenni
Hozzávalók a morzsához: (komplett elhagyható, de én ezzel készítem)
120 g cukor
100 g örölt mandula, vagy darált dió, vagy 50 g darált mák
150 g finomliszt
120 g vaj, vagy Rama
csipetnyi só
Rétes töletelék bármi lehet, én most almával és szilvával töltöttem, pontos mennyiséget nem mértem, de mutatja magát, hogy mennyi tölteléket bír el, lásd a képeket.
1. A rétes tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, egy picikével lágyabb lesz, mint az a tészta, amit házi tésztának szoktak gyúrni. A tésztát három egyenlöre részre osztom és kis gombócokká formálom, majd lekenem olajjal és kb. fél órát hagyom letakarva pihenni.
2.Ezalatt elkészítem a morzsa tésztáját és a tölteléket.
3. A morzsa tésztából linzer állagú tésztát készítek, és 3 egyenlöre részre osztva hütöbe teszem.
4. Egy belisztezett konyharuhára húzom szét a rétes tésztát, egy gombócot kb. 40x50 cm-es téglalap alakra, a mostani tésztám nagyon jól hagyta magát húzni, sehol egy lyuk nem lett, remélem Nektek is ugyanilyen jó lesz :)
5. A tésztát meglocsolom egy kevés olvasztott vajjal, majd rászórom a tölteléket, és ráreszelem a morzsát, majd feltekerem.
6. Sütöt elömelegítem 180 fokra, a maradék olvasztott vajjal lekenem a réteseket és kb. 40 percig sütöm. Esetleg sütés vége elött 10 perccel meg lehet kenni még egyszer olvasztott vajjal, de nem szükséges.
Vanília sodóval tálalom, de anélkül is nagyon finom.
Sok sikert, és jó étvágyat kíván!
2 megjegyzés:
Ezt mindenképpen ki fogom próbálni:) Anyukám még úgy húzta a rétest az asztalon, olyan volt, mint egy terítő:)
Én is olyanra emlékszem,de én nem hagyom egyben a tésztát, hanem ilyen kicsiket készítek, és sokkal könnyebb vele dolgozni, nem igényel olyan nagy helyet, és a tészta is csodás, imádok vele dolgozni egy-kettöre készen van, nekem tovább tart az elökészítés, mint maga a "húzás" :) Sok sikert hozzá.
Megjegyzés küldése