18 szeptember, 2016
Vargabéles szabadon, ahogy nálam készül
Hétvégén Vendégeim voltak, és a kedves Férj kérésére vargabélest készítettem, sok receptet olvastam át, végülis azokból kiindulva készítettem el a saját verziómat, mert mindenhol volt, ami nem annyira tetszett, vagy a túrót keveseltem, vagy a tojást, vagy pedig a tésztát, így készült egy saját verzió, sok recept után szabadon...
Hozzávalók, egy 26x38 cm-es tepsihez, ha egy kicsivel kisebb, akkor valamivel magasabb lesz
1 csg réteslap, ami nagyon vékony (nem leveles tészta)
30 dkg széles metélt, vagy fodros metélt
80-90 dkg tehéntúró
10 dkg szobahömérsékletü vaj a tésztához
20 dkg mazsola
15 dkg porcukor
5 db nagy méretü tojás
3 dl tejföl
1-2 csg. vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (és a levét is bele lehet tenni)
csipetnyi só
2-3 evökanál édesmorzsa (elhagyható)
5 dkg olvasztott vaj a réteslapok kenéséhez
Elkészítés:
1. a tésztát enyhén sós vízben készre fözöm, leszüröm, teszek hozzá egy kevés vajat, hagyom kihülni, a mazsolát beáztatom langyos vízbe, a sütöt elömelegítem 180 fok alsó-felsö fütésre.
2. A tojásokat ketté választom, a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, hozzáadom a tejfölt, a csipetnyi sót, a tehéntúrót, alaposan összekeverem, majd hozzá keverem a kihült tésztát, és a vajat.
3. A tojás fehérjét kemény habbá verem, és óvatosan a kész masszához keverem.
4. A tepsit kibélelem egy sütöpapírral, vagy kikenem vajjal (most így készült) belekerült az elsö réteslap, amivel szépen kibélelem a tepsit, úgy hogy az oldalán is legyen a tésztából, aztán lekenem vajjal, majd jön a következö réteslap, amit újra lekenek, és még a 3. lap is ugyanígy. Ekkor jön bele az egész massza és a tetejére újra 3 réteg réteslap, aminek a közeit szintén megkenem vajjal, és a tetejét is vajjal kenem le.
5. Elömelegített sütöben 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütöm, szép világos barnára sült a teteje.
Nálam ma 2 formában készült, de a fenti tepsi méret jön össze a két formából.
Sütés után egy keveset pihentetem, hogy lehessen szépen szeletelni, hmmm nagyon finomra sikerült!
Jó étvágyat kíván hozzá
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése