Ezek a bucik a véletlen szülöttei, igazából kenyeret akartam sütni, de túl sok öreg tésztát csináltam, de már most nem szoktam tartogatni az öregtésztát, így sültek ök ...
Keresgéltem a neten, de nem találtam olyat amit tetszett volna, ha valaki netalán mégis hasonlóságot fedez fel saját receptjével, az tényleg a véletlen müve.
Hozzávalók az elötésztához, elözö nap:
160 gramm langyos víz
5-6 gramm friss élesztö
240 gramm BL-80 kenyérliszt
Másnapi hozzávalók:
az elözö napi összes elötészta (ami kb. 400 gramm)
250 g. kefír vagy író
40 g. liba vagy kacsazsír
1 teás kanálnyi cukor vagy méz
20 g. friss élesztö
1 csipet aszkorbinsav
2 evökanálnyi burgonyapehely
15 g. árpamaláta liszt (elhagyható)
400 g. BL 80-as kenyérliszt (esetleg a lisztek variálhatók)
15 g. só
A hozzávalókból rugalmas tésztát dagasztok, állaga mint a kenyér tésztáé szokott lenni.
Kelesztötálba lefedve kelesztem kb. 60-80 percet (meleg függö) félidöben egyszer átdolgozom a tésztát.
Kelesztés után elosztom a tésztát, ha nagyobb bucikat akarok, akkor 9 felé, a mai sütésnél kicsit másképpen osztottam el, így lett 5 db 120 grammos tésztám, és 6 db 90 grammos (öket lúgba mártottam, lásd Bajor perecek receptjeimnél)
Az alábbiak szerint formázom meg, majd sütöpapírral bélelt tepsire, vagy szilikonos sütölapra
rakom öket, sütöbe tevés elött megvágom és jól befújom vízzel.
22-25 perc alatt sütöm öket szép pirosra. Mielött kivenném öket a sütöböl befújom még egyszer vízzel és hagyom kb. 1 percig a sütöben, ettöl lesznek szép fényesek.
Jó étvágyat kíván!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése