21 december, 2014
Karácsonyi viráglinzer
Ugyancsak a Rosenmehl Karácsonyi Sütögetés könyvböl való ez a recept is, én most már így utólag egy keveset változtattam rajta, a lekvár kell bele, mert különben nagyon száraz az egész.
Mielött bárki is hozzá kezd, jó tanács, egy mini muffin sütö nagyon elönyös ennek a sütinek az elkészítésére, mert anélkül elég macerás. Az eredeti recept azt írja, hogy alufólia darabokat egy üveg szájára nyomni, úgymond így lesz meg a szükséges forma és vékonyan kikenni zsiradékkal. Szóval ettöl a mini muffin forma sokkal egyszerübb megoldás :)
Hozzávalók kb. 55 db-hoz (én 1,5 adagot készítettem, lehet a formám is talán kisebb volt,
így lett 96 db)
30 dkg finomliszt
1 púpos teáskanál sütöpor
16 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 csg. vaníliás cukor
2 tojás sárgája
3-4 csepp keserümandula aroma
1 evökanál rum
Töltelékhez: 15 dkg marcipánmassza
1 tojás fehérje
6 dkg porcukor
6 dkg darált mogyoró, vagy mandula, vagy dió, amit kicsit megprirítok
2 evökanál rum
10 dkg eper, málna, vagy ribizlilekvár, amilyen van
Tetejére: koktélcseresznye, vagy vörösáfonya, esetleg apróra vágott aszalt szilva.
Kb. 5 cm-es átméröjü formával kell kiszúrni.
1.A hozzávalókból tésztát gyúrok, és 1 órára hüvös helyre, vagy hütöbe teszem, de egy éjszakát is kibír.
2. A töltelék masszából kicsi mogyorós nagyságú golyókat formázok.
3. A tésztát kb. 3 mm vastagra elnyújtom, 5 cm átméröjü kiszúróval kiszaggatom, a formát befújtam formaleválasztó sprayvel, és a tésztát a formába helyezem, egy borsónyi lekvárt teszek bele, majd erre a töltelék golyót, kicsit lenyomom, és egy fél vagy negyed koktélcseresznyét.
4. 180 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm, 1-2 percet hagyom állni a formában, majd egy rácsra kiborítom és gyorsan átfordítom a "lábukra". Porcukorral vékonyan megszórom, dobozban rétegesen zsírpapír közé rakom.
Jó sütögetést és étvágyat kíván hozzá!
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése