Hosszú évek óta, minden évben készül nálunk ez a leves, legtöbbször Szilveszterre, de máskor is elöforult már az étlapon. Keveset nem tudok belöle fözni, így általában 2-3 napig ez az ebéd, de még így is sokszor kerül egy jó nagy adag a fagyasztóba.
Hozzávalók: 6-8-10 személyre
1-1,5 kg savanyúkáposzta (szálas)
1-1,5 kg füstölt hús, lehet csontos is
0,5 kg füstölt kolbász karikára vágva
15 dkg szárított vargánya gomba (ezzel az igazi)
4-5 cikk fokhagyma
2 fej vöröshagyma
só, bors, örölt köménymag, pirospaprika, 5 db babérlevél
3-4 evökanálnyi liszt
1-2 cikk fokhagyma
zsír vagy olaj
1. A szárított gombát kb. 15 percre hideg vízbe beáztatom.
2. A vöröshagymát felkockázom, a fokhagymát lereszelem, kicsit a zsíradékon megdinsztelem, majd rádobom az apró kockára vágott füstölt húst és kolbászt, valamit a savanyúkáposztát. Ha a hús csontos, akkor a csontot is hozzáteszem.
3. Felöntöm böségesen vízzel (kb. 3-4 liternyivel).
4. Hozzáadom a szárított, vízben felpuhított gombát és kb. 1,5-2 órát közepes tüzön fözöm, füszerezem, a sóval csak óvatosan, mert a hús is és a káposzta is elég erös ízt ad.
5. Kevés zsíradékon a lisztböl rántást készítek, ráreszelem a fokhagymát és lassan a levessel felöntöm, ha elég híg és csomómentes, akkor a leveshez öntöm és egyszer összeforralom.
Átalában második nap még finomabb, friss kenyér mindenképpen jár hozzá!

15 dkg szárított vargánya? ez megfelel másfél kiló frissnek!
VálaszTörlés5 dkg bőven elég bele (sztem), persze de gustibus... :)