Hosszú évekig nem mertem belevágni saját készítésü zsemlegombócba, de ennek is eljött az ideje, és nem bántam meg.
Hozzávalók: 9-10 db szikadt zsömle (2-3 napos is lehet, vékonyra felszelve)
kb. 1/2 liter meleg tej (a zsemlék szárazságától függ)
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem (ha lehet friss)
3-4 db tojás´(méretfüggö)
só, bors ízlés szerint
étolaj
1. A tejet felmelegítem, a zsömléket egy jó nagy tálba teszem, ahogy a képen látható és ráöntöm a meleg tejet.
2. A hagymát apró kockára vágom és étolajon üvegesre sütöm, majd hozzákeverem az apróra vágott petrezselyemzöldet
3. A tojásokat és a petrezselyemzöldes hagymát a zsömléhez adom, amit elötte egy kicsit kézzel "összemacsizok", majd jól összekeverem az egészet, sok sót nem szabad hozzátenni, mert a zsömlébe eleve már van valamennyi, egy kevés borsot lehet hozzáadni és ha esetleg túl lágynak tünik a massza, akkor teszek hozzá zsemlemorzsát.

4. Vízbemártott kézzel gombócokat formázok belöle és már dobom is a forrásban lévö sós vízbe, amíg feljönnek a tetejére hagyom forrni a vizet, majd a fedöt félig rátéve hagyom 15-20 percig lassú tüzön föni.
5. Habszedö kanállal kiszedem, lecsepegtetem és lefedem, hogy melegen tartsam tálalásig. Mindennel nagyon finom, aminek jó sok szaftja van.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Nagyon étvágygerjesztő!!!! Finom kis köret! :)
VálaszTörlésÈn annyival egészítenek ki, hogy a zsonlet picit megpiritom èstovább űgy csinálom ahogy írva van! Hidd el így finomabb.
VálaszTörlés