03 május, 2013

Túrógombóc, ahogy mi szeretjük



Már nagyon régóta rendszeres listatag ő is az étlapunkon, kivételesen ezt Mindenki szereti nálunk.
Hozzávalók 3-4 személyre:

                                  1/2 kg túró, fele krémtúróval kiegészítve is finom
                                  10 dkg tejföl
                                  2 evőkanál cukor
                                  1 csipet só,
                                  1 teáskanál vaníliás cukor
                                  kb.  20 dkg búzadara
                                  2-3 db tojás
                                  1 csipet reszelt citromhéj
                                  2,5 dkg vaj

                                  4-5 evökanál zsemlemorzsa
                                  2 evökanál cukor
                                  2 evökanál étolaj

1. A zsemlemorzsát az olajon enyhén megpirítom és utána rászórom a cukrot még gyorsan összekeverem, kicsit karamellizálódik is és pergősebb lesz töle a morzsa.
2. A tojásokat a cukrokkal, sóval, citromhéjjal, vajjal és a túróval jól elkeverjük, majd lassan adagolva belekeverem a búzadarát, galuska sűrűségű masszát kapunk, ezt hagyjuk 10 percet pihenni, addig megsürösödik.
3. Forrásban lévő vízbe szaggatok egy evőkanállal annyi galuskát, hogy kényelmesen elférjenek, amikor feljönnek a tetejére, akkor még kb. 1 percig fözöm és egy szűrőkanállal kiszedem, kicsit
lecsepegtetem és beleforgatom a pirított morzsába.

Bármilyen gyümölcszselé, vagy lekvár tálalható hozzá, nálunk eper-rebarbara zselé volt hozzá,
 de egy vaniliasodóval  is biztos nagyon finom.


Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Igen Judit, ez így van, igaz én már ezt nem aznap tettem fel, amikor készült, de ez most lényegtelen. Azért érdekes, hogy egy egyszerü túrógombócnak is mennyi variációja tud lenni :)

    VálaszTörlés