06 július, 2015
Mangoldos burgonya
Pár éve Horvátországban nyaraltunk és egy étteremben vegyes tengeri herkenytüs tálat rendeltünk,ehhez volt a a köret. Ott ettünk elöször mangoldos burgonyát.
Azóta minden évben szórok egy kevés magot a fólia egyik sarkába és egész nyáron folyamatosan van magoldom, úgy nö, mint a sóska, csak nagyobb levelei vannak.
Tegnap "szüreteltem" le az elsö adagot.
Mennyiségeket nem igazán tudok írni, mert nem szoktam mérni,ha köretnek burgonya készül, csak úgy találomra.
Szükséges hozzávalók: Burgonya szükség szerint
Mangold egy jó nagy csokor
étolaj, vagy kacsazsír
só,bors, fokhagymagranulát
A mangoldot megmosom és lehúzom a középsö vastag szárról, minél hamarabb a szedés után, míg nem hervad meg. Még egy kicsit összevágom, majd olajon vagy az utóbbi idöben szívesebben zsíron megpárolom, nagyon összeesik, szinte mint a sóska.
Ízesítem sóval, borssal és egy kevés fokhagymagranulátummal, és addig párolom, míg visszasül zsírjára.
A burgonyát közben szokásos módon kockára vágva, enyhén sós vízbe megfözöm, majd leöntöm róla a vizet, és a mangoldhoz keverem.
Ha szükséges ízesítem még sóval és borssal, még magában is nagyon finom, de általában valamilyen hús mellé tálalom köretként.
Jó étvágyat kíván hozzá!
Nagyon ígéretes, el fogom készíteni. Nálam is van mangold a kertben, piros és zöld nyelű.
VálaszTörlés