Leányzóm napok óta nyaggat, hogy "Anya csinálj nekem szögletes zsömlét, amilyet a Pékségben lehet kapni!" így most már muszáj volt neki fogjak :)
Hozzávalók: elözö este elkészíteni: 50 g BL 80-as liszt
50 g langyos víz
4 g friss élesztö
Másnap a tésztához: az elözö esti kovász, vagy öregtészta
20 dkg BL 80-as liszt,
20 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg teljeskiörlésü rozsliszt (vagy tk.búzaliszt)
1 púpos evökanálnyi pehelymix
1 púpos evökanálnyi burgonyapehely
1 teás kanál 5 %-os ecet, vagy egy csipet aszkorbinsav
1 teás kanál cukor
1 evökanál kukoricadara
1-1 evökanál lenmagpehely, lenmag, szezámmag, és napraforgómag
2 dkg friss élesztö
1,5 dkg só
3 dkg vaj
1-2 evökanálnyi étolaj
1 mokkáskanálnyi örölt kömény-koriander-édeskömény keveréke
(Németországba Brotgewürzként kapható, már összekeverve)
300-320 ml langyos víz (lisztfüggö)
Némi mag a szóráshoz, és egy evökanálnyi zabpehely
A fenti hozzávalókból, kenyértésztát dagasztottam, majd hagytam egy félórát kiolajozott kelesztö tálban pihenni, majd újra átgyúrtam és újabb fél óra pihentetés következik.
Majd elnyújtottam a tésztát lisztezett felületen én meghajtogattam, mint a leveles tésztát, elöször fentröl le, majd lentröl fel, és az így kapott tésztát vizuálisan negyedelve, két oldalról megint mint egy könyvet behajtottam és újra ketté, így kaptam a 4.-es képen láthatót, ezt hagytam újra 10-15 percig pihenni és elnyújtottam akkorrára, hogy 1-1,5 cm vastagságú tésztát kapjak. A tésztát 16 egyenlöre részre próbáltam osztani, bár nem sikerült tökéletesen, de lehet nagyobbakra is, nekünk így tökéletesen megfelel a nagyság.
A kis kockákat elöször megmártom napraforgómagba, ez lesz az alja, de aki nem akarja persze elhagyható, sütöpapírral bélelt tepsire rakom, bespriccelem vízzel és megszórom len-, szezámmaggal, és zabpehellyel.
így hagyom kelni kb. 30-40 percet, közben elömelegítem a sütöt 220 fokra.
Gözösítés céljából egy kisebb méretü tepsit tettem a sütö aljába, amit felöntöttem forróvízzel, a zsömléket alaposan befújom vízzel és a tepsit is, amit ráborítok, ahogy a képen látható.
Nálam 12 percet sült letakarva 220 fokon és 200 fokon még tovább 12-15 percet igényel. Ez természetesen sütöfüggö, szóval érdemes figyelni, hogy milyen gyorsasággal barnul.
Remélem mindenkinek olyan jól sikerül, mint az enyém, egyszerüen frissen, csak vajjal ettük vacsorára.
Jó étvágyat kíván!
Csodaszépek lettek!!!Gondolom finom is. Megfogom sütni én is:))
VálaszTörlésigen az lett Böbe, köszönöm, mindenképp próbáld ki, érdemes :)
VálaszTörlés