09 június, 2013

Túrós, diós csavart kalács




Míg otthon voltunk, dolgoztak a Fiúk ezerrel én voltam a konyhafelelös, egyik nap Babgulyás volt, ahhoz készült desszertként fonott kakaós és túrós, most ugyanezt sütöttem túrós illetve diós változatban.

 Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt
                                          2,5 dl langyos tej
                                          3 dkg friss élesztö
                                          5 dkg puha vaj
                                          6 evökanál porcukor
                                          1 csg. vaníliás cukor
                                          1 db egész tojás
                                          csipetnyi só
                                          1 mokkáskanál reszelt citromhéj

                              Túrós töltelék: 30 dkg t.túró
                                                        2 evökanál búzadara
                                                        4 evökanálnyi cukor (lehet több is)
                                                        1 teáskanál v.cukor
                                                        reszelt citromhéj
                                                        1 tojás
                                                        5 dkg mazsola

                             Diós töltelék:  15 dkg darált dió
                                                     10 dkg cukor
                                                      1 csg. vaníliás cukor
                                                      resztelt citromhéj
                                                     50 ml meleg tej

                             Cukormáz: kb. 10 dkg porcukor és citromlé

1. A tészta hozzávalóiból egy lágy hólyagos tésztát dagasztunk, majd 20 percig hagyom pihenni,
utána újra átgyúrom, 2 felé osztom a tésztát majd 30 percig kelesztem, ezek az idök nagyon melegben rövidülnek, hidegben tovább is tarthat.
2. Elkészítem a tölteléket, a túrós hozzávalókat egyszerüen összekeverem és félre teszem. A diósat szintén összekeverem, a tejet felmelegítem és a dióval elkeverem.
3. A tésztát téglalap alakúra nyújtom, majd megkenem a töltelékkel és feltekerem, mint a beiglit, a képen látható módon  hosszában kétfelé vágom és össszecsavarom, próbálva, úgy, hogy a töltelékes rész mindig felül legyen. A másik tésztával ugyanígy, még most szórtam egy kevés apróra vágott aszalt szilvát a dióra.
4. Hagyom 30 percig újra kelni, majd bekapcsolom a sütöt 175 fokra, amíg ez bemelegszik, még kel a tésztám, akkor lekenem tojással és a tepsit befújom egy kicsit vízzel a kalács mellett,  kb. 35-40  percig sütöm.
5. Egy pár evökanál tejet és egy diónyi vajat összemelegítek, és 30 perc után ezzel meglocsolom a sülö tésztát, ettöl szaftosabb lesz, és nem szárad ki olyan gyorsan.
6. A porcukrot elkeverem annyi citromlével, hogy sürü massza legyen, mikor kiveszem a kalácsot a sütöböl azonnal lekenem ezzel a cukormázzal és hagyom kihülni.



Még másnap is finom, mert a töltelék és a cukormáz nem hagyja kiszáradni a tésztát.
Jó étvágyat kíván!





4 megjegyzés:

  1. Húha ez nekem nagyon tetszik, guszta! Egyből azt jutott eszembe hogy dióm van is itthon kikéne próbálnom finom lehet nagyon!

    VálaszTörlés
  2. Éva nem fogod megbánni, mert nagyon finom :)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk szerdán ez volt az ebéd, de mára is maradt.Nagyon finom volt, de a túrósba sok volt a 30 dkg túró, meg egy kicsit tovább kell sütni mint a dióst, mert szétdőlt. Igaz én gyümölcskenyér formában sütöttem őket.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Katica!
    Érdeklődni szeretnék, hogy meddig marad finom, puha a kalács?
    Illetve, nagyon szerényen, de megkérdezem, hogy a kész kalácsot lefagyaszthatom -e? Utána is ugyanolyan marad az íze és az állaga?
    Köszönöm előre is a válaszod!
    Gyönyörű ez a kalács!!! :)

    VálaszTörlés